Team Brunel met Bosschenaar Gerd-Jan Poortman wint tweede etappe Ocean Race: 'Hard voor gevochten'

14 december 2014 om 14:44
nl
Het Nederlandse zeiljacht Team Brunel heeft zaterdag de tweede etappe in de Volvo Ocean Race gewonnen. De boot van schipper Bouwe Bekking behield voor de kust van Abu Dhabi net genoeg voorsprong op de Chinese boot Dongfeng. Naast Bekking maakt ook Bosschenaar Gerd-Jan Poortman deel uit van de bemanning aan boord van Brunel. "We zijn enorm blij met de overwinning. De weergoden hebben ons goed geholpen."
Geschreven door

De zeilers startten bijna een maand geleden vanuit het Zuid-Afrikaanse Kaapstad voor de tweede etappe in de reis rond de wereld. De laatste week lag Team Brunel bijna voortdurend op kop, maar Dongfeng was nooit ver weg. De Chinese boot nam in de slotfase van de ruim 11.000 kilometer lange etappe zelfs even de leiding.
Bekking wist zijn boot toch nog voorbij Dongfeng te zeilen en kwam als eerste over de finishlijn. Het verschil op de finish met de Chinese boot, met de Franse schipper Charles Caudrelier, bedroeg uiteindelijk 16 minuten en 20 seconden.
'Hard voor moeten werken'Poortman blikt terug op een zeer geslaagde race. "We zijn echt enorm blij met deze overwinning. Deze is echter nog niet ingezonken. Hier hebben we hard voor moeten werken. We zijn 24 dagen lang in gevecht geweest met de nummer twee. Door ook 's nachts door te werken waren we uiteindelijk toch de snelste. Ons geheim is het sterke team dat we hebben."    
Voor de start van de etappe had Team Brunel niet durven hopen op zo'n goed resultaat. "In eerste instantie wilden we niet laatste worden. Dat is gelukt. De weergoden hebben ons goed geholpen. We hebben de boot een stuk beter leren kennen. Maar we varen niet om alleen deze etappe te winnen, we willen de race winnen. Dit is een goed begin."
Eerste etappe als derde   Team Brunel eindigde in de eerste etappe, van Alicante naar Kaapstad, als derde. Die race werd gewonnen door Abu Dhabi Ocean Racing, dat in de thuishaven als derde gaat eindigen. Dongfeng werd in de eerste etappe ook al tweede. De drie boten gaan in aantal punten dan ook gezamenlijk aan kop van het klassement, maar dat wordt aangevoerd door Brunel en Abu Dhabi omdat zij een race hebben gewonnen.
Het gat met de overige drie boten die nog varen, was zaterdagochtend nog meer dan honderd zeemijl. Team SCA, met aan boord Carolijn Brouwer, ligt op ruime afstand laatste. Wouter Verbraak, de vierde Nederlander in de Ocean race, zal niet finishen. De navigator voer twee weken geleden met zijn boot Team Vestas Wind op een koraalrif in de Indische Oceaan. Het schip raakte zo erg beschadigd dat een herstart in de derde etappe onwaarschijnlijk is.
Derde etappe 3 januari De derde etappe voert van Abu Dhabi naar Sanya in China. De zeilers gaan op 3 januari van start en moeten 4670 zeemijl afleggen naar de finish.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.