Budget kerstdiner met feestelijke allure met Omroep Brabant-voedselpakket - Omroep Brabant
Video

Budget kerstdiner met feestelijke allure met Omroep Brabant-voedselpakket

16 december 2014 om 22:52
nl
Dat een feestelijk kerstdiner helemaal niet duur hoeft te zijn, bewijst chef-kok Jasper Kortsmit. Hij kreeg de opdracht om twee gerechten te maken met de minimale inbreng van tien lang houdbare producten, waaronder pasta, pastasaus, groenteconserven, rijst, melk en suiker. In eerste instantie verwacht je daar natuurlijk niet veel van. Maar met een creatieve inslag en de toevoeging van wat extra goedkope producten blijkt dat je er heel wat kunt maken.
Geschreven door

Voor de actieweek Samen voor de Voedselbank van Omroep Brabant roept de omroep haar kijkers en luisteraars op om een voedselpakket in te zamelen en te doneren. Op die manier kunnen ook Brabanders die minder breed bij kas zitten genieten van een mooi en lekker kerstdiner.
PastagerechtNa een korte brainstormsessie heeft chef-kok Japser Kortsmit bedacht dat hij als hoofdgerecht een pasta wil maken. Omdat gehakt niet lang houdbaar is en dus niet in het voedselpakket zit, heeft-ie in de supermarkt goedkoop gehakt gekocht van het budget huismerk.
BereidingKortsmit kookt de pasta ongeveer acht minuten gaar in bouillon en ondertussen bakt hij het gehakt rul met een garde. Vervolgens kookt hij de groenten uit blik en voegt daar later de pastasaus aan toe. Het geheel roert hij samen warm.
De bereiding van het pastagerecht neemt ongeveer tien minuten in beslag. Het opmaken van het bord zorgt voor de feestelijke touch. Kortsmit maakt het af met een toefje rucolasla en twee schijfjes stokbrood, kort gebakken in de koekenpan met wat olijfolie, peper en zout.
RijstepapVoor de armlastige Brabander zit een nagerecht er meestal niet in. Maar met kerst mag dat gewoon niet ontbreken. Kortsmit kiest ervoor om een zelfgemaakte rijstepap te maken. Uit het voedselpakket gebruikt hij de rijst, de melk en de suiker. Zelf voegt-ie er nog wat vanille en peperkoek aan toe.
Kortsmit maakt gebruik van vanillestokjes, maar een zakje vanillesuiker is daarvoor een goedkoop alternatief. De rijstepap wordt feestelijk opgediend met wat krenten en gedroogd peperkoek. Krenten kun je voor weinig geld in de supermarkt kopen, maar je kunt ze ook weglaten.
Besparende kooktipAls je peperkoek in de ontbijttrommel hebt liggen die eigenlijk niet meer lekker is om op te eten, moet je die zeker niet weggooien! Als je de peperkoek dun snijdt en een uurtje op honderd graden in de oven doet, wordt de peperkoek lekker krokant en is-ie weer prima eetbaar!

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.