PvdA lijkt definitief uitgeregeerd in Den Bosch

15 december 2014 om 17:55
nl
De Partij van de Arbeid in Den Bosch lijkt definitief uitgeregeerd in Den Bosch. D66, Rosmalens Belang, VVD, CDA en Bosch Belang hebben onder leiding van formateur Henk van der Linden, uitgesproken dat ze gezamenlijk een nieuw college willen vormen.
Geschreven door

Aanvankelijk wilde D66, die de grootste partij in de stad is, de PvdA er bij betrekken om een sterker blok te vormen tegenover de overwegend conservatieve partijen.
Druk landelijke D66Vooral D66-lijsttrekker Jan Smit maakte zich hard voor samenwerking met de socialisten. Totdat het landelijk partijbestuur van D66 Smit te verstaan gaf dat hij water bij de wijn moest doen. Smit trad daarom afgelopen weekend terug als fractievoorzitter. Hij voelde zich onder druk gezet door de landelijke D66.
Zijn fractiegenoten hadden daar minder moeite mee. Die namen direct afstand van de PvdA. Mike van der Geld nam de taak van Smit over.
Oppositie buitenspelAls de vijf partijen, die elk ook vijf zetels hebben, overeenstemming bereiken en het samen eens worden over de verdeling van de wethouderszetels, hebben zij een meerderheid van 25 zetels. Daarmee wordt de oppositie buitenspel gezet.
Eén van de belangrijkste breekpunten bij de onderhandelingen zou de nieuwbouw van een theater in de stad hebben kunnen worden. Voor de verkiezingen wilde Bosch Belang geen nieuw theater en D66 wilde een theater in het Paleiskwartier in plaats van nieuwbouw op de Parade. Beide partijen hebben al laten weten dat ze water bij de wijn willen doen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.