Dagobertducktaks woord van het jaar, stemfie eindigt op derde plek volgens Van Dale

16 december 2014 om 06:49
nl
Dagobertducktaks is verkozen tot het woord van het jaar 2014. Dat maakte woordenboekenuitgever Van Dale dinsdag bekend. Moestuinsocialisme eindigde op de tweede plek, stemfie werd derde.
Geschreven door

De Dagobertducktaks is een speciale belasting die wordt geheven over het vermogen van superrijke mensen. Het woord won met bijna achttien procent van de stemmen.
Stemfie omstredenStemfie maakte nog de nodige tongen los toen Eindhovenaar Lucas Kruijswijk een kort geding aanspande tegen de staat om de stemfie te verbieden.
Ook de Kiesraad wilde dat de regering de stemfie zou verbieden. Een stemfie is een foto waarop iemand zichzelf met een ingevuld stembiljet laat zien. De foto zou het stemgeheim schenden.  
'Treurig taaljaar'Mensen konden stemmen op tien nieuwe woorden: fotobom, jihadgezin, moestuinsocialisme, stemfie, crimiclown, dagobertducktaks, clownspiet, kalifaatganger, straatintimidatie en wegkijkstaat. In totaal brachten bijna zestigduizend mensen hun stem uit. Volgens taalkundige Wim Daniëls uit Eindhoven was 2014 een 'treurig taaljaar'.
De verkiezing van Van Dale wordt sinds 2007 gehouden in het hele Nederlandse taalgebied. Het gaat om woorden die ontstaan in de media. Ze raken vaak in zwang door een nieuwsfeit en zijn min of meer blijvend in het dagelijkse taalgebruik.
Selfie won vorig jaarVorig jaar won het woord selfie. Dat is een gefotografeerd zelfportret, meestal gemaakt met een digitale camera, een smartphone of webcam.
Sinds 2010 bestaat er een afzonderlijke Nederlandse en Vlaamse verkiezing. In België werd flitsmarathon verheven tot het woord van 2014. Een flitsmarathon is een politieactie waarbij de hele dag intensief geflitst wordt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.