Duizenden Brabanders verliezen thuishulp per 1 januari

16 december 2014 om 13:00
nl
Deze laatste weken van het jaar tekent zich een strijd af tussen zorgorganisaties, hulpbehoevenden en gemeenten. Het draait allemaal om de hulp bij de huishouding. Duizenden Brabanders zijn hun thuishulp per 1 januari kwijt, omdat gemeenten de zorg soms deels, maar in andere gevallen helemaal schrappen. In Brabant zijn er zeven gemeenten die de zorg voor een heel groot deel schrappen.
Geschreven door

Honderden bezorgde mensen hebben bij een aantal van die gemeentes bezwaar gemaakt. Soms bijgestaan door een advocaat en in andere gevallen op eigen houtje. Alle gemeenten geven aan de bezwaren serieus te nemen en de komende tijd te behandelen.
Waarom bezuinigen?Wat is er nu precies aan de hand? Het rijk kort honderden miljoenen euro's op het budget voor onder meer huishoudelijke zorg. De gemeenten moeten naar eigen inzicht met een veel krapper budget de zorg regelen. In sommige gemeenten is gekozen om de huishoudelijke hulp voor bijna iedereen stop te zetten. In Brabant zijn dat zeven gemeenten: Dongen, Oosterhout, Waalwijk, Cranendonck, Heeze-Leende, Valkenswaard en Waalre.
Bij bijna alle gemeenten gaat het alleen om de gewone thuiszorg. De thuishulp die extra begeleiding geeft, blijft bij de meeste gemeenten wel bestaan. De mensen die dat krijgen, hebben vaak zwaardere problemen. Het gaat om een veel kleinere groep.
Waalwijk doet het andersEr zijn onderling wel verschillen tussen de zeven gemeenten die zorg schrappen. In Waalwijk bijvoorbeeld wordt per persoon drie uur huishoudelijke hulp geschrapt. Alleen de groep mensen die recht heeft op meer dan drie uur, houden nog wat uren over. Waalwijk heeft ook een rustigere route gekozen en voert de veranderingen per 1 mei pas door.
Voor mensen die de zorg echt niet kunnen missen en het niet zelf kunnen betalen, hebben de meeste gemeenten een financieel vangnet bedacht. Zij krijgen geld om zelf hulp in te huren.
Alleen al bij de zeven genoemde gemeenten hebben de veranderingen effect op bijna vijfduizend mensen. Maar het zijn er veel meer, want bijna alle Brabantse gemeenten bezuinigen op de thuiszorg.
Uitspraak rechter De rechter in Groningen bepaalde vorige week dat een gemeente niet eenzijdig de zorg mag opzeggen. Er moet een gesprek komen waarbij gekeken moet worden naar de persoonlijke situatie. Op basis van dat gesprek moet bepaald worden of de zorg geschrapt kan worden. Veel van de genoemde gemeenten denken te voldoen aan die voorwaarde, omdat ze mensen allemaal telefonisch spreken of op het gemeentehuis.
Belangenorganisatie Ieder(in) die de rechtszaak aanspande vorige week is daar duidelijk over: "Een telefoontje is geen gesprek." Sommige gemeenten geven aan de uitspraak van de rechter te bestuderen en nog niet te weten of het voor een beleidswijziging gaat zorgen. Zo is er in Dongen donderdag een raadsvergadering over de uitspraak van de rechtbank Groningen.
Ouderenbond: 'Maak bezwaar'Ouderenbond KBO Brabant krijgt veel telefoontjes van ouderen die hun thuishulp kwijtraken. "Wij adviseren mensen om bezwaar aan te tekenen. Ook zeggen we dat mensen een gesprek moeten aanvragen bij de gemeente want daar hebben ze recht op. Mensen snappen niet dat ineens die zorg wordt afgepakt. Gemeenten moeten dat in een gesprek uitleggen en pas daarna mogen ze de hulp stopzetten en niet eerder", aldus beleidsmedewerker van KBO Brabant, Peer Vermulst.
Al die bezuinigingen betekenen dus minder werk voor thuiszorgorganisaties als Thebe en Pantein-Vivent  die de zorg voorheen verleenden. Die organisaties zagen die bui al hangen en kondigden daarom honderden ontslagen aan. Dit tot grote onvrede van vakbond FNV Abvakabo.
"Aan de ene kant snappen we het, maar we gaan er niet helemaal in mee", zo zegt Karim Skalli van de vakbond. Skalli vindt dat veel thuiszorgorganisaties te weinig doen en alles maar slikken. "We moeten samen optrekken om gemeenten ervan te overtuigen dat het anders moet."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.