Bluswaternet Amercentrale haperde bij grote brand in Geertruidenberg

16 december 2014 om 13:12
nl
Het speciaal aangelegde bluswaterleidingnet van de Amercentrale van Essent in Geertruidenberg werkte niet goed tijdens de grote brand op 10 september. Dat staat in een verslag van een controle die na de brand is geweest. De brandweer kon niet op tijd over voldoende bluswater beschikken en dat heeft gevolgen gehad, bevestigde een woordvoerster dinsdag. Het zogenoemde ringleidingsysteem functioneerde onvoldoende.
Geschreven door

Om het vuur goed te kunnen bestrijden moest extra groot materieel worden ingezet en water uit de Bergsche Maas worden gehaald.
Grote explosieAan Essent is opgedragen om onderzoek te doen naar de capaciteit van het bluswaterleidingnet en indien nodig maatregelen te treffen. Op de transportband voor biomassa van de Amercentrale was destijds een grote explosie. De brand die daardoor ontstond, was pas zeventien uur later geblust.
Vier houtsilo's raakten ernstig beschadigd. De biomassacentrale wordt sindsdien niet meer gebruikt en de Amercentrale draait weer volledig op kolen.
Oorzaak nog niet duidelijkDe oorzaak van de explosie en de brand is nog steeds niet gevonden. Volgens het meest recente inspectieverslag komt er ook geen toestemming om de biomassacentrale weer op te starten tot de oorzaak duidelijk is en eventuele maatregelen zijn uitgevoerd. De verwachting is dat de silo's en houtverbrander nog heel 2015 stil liggen, staat in het rapport.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.