Nederland vraagt niet om uitlevering en dus blijft oprichter Grass Company in Thaise cel

16 december 2014 om 15:37
nl
Johan van Laarhoven, oprichter van coffeeshopketen The Grass Company met coffeeshops in Den Bosch en Tilburg, blijft in Thailand in de gevangenis zitten. Nederland wordt niet verplicht om een uitleveringsverzoek voor hem in te dienen. Dat bepaalde de rechter in Den Haag dinsdag.
Geschreven door

Van Laarhoven, werd in juli in Thailand aangehouden. Dat gebeurde nadat de Nederlandse politie de Thaise autoriteiten had gevraagd Van Laarhoven op te pakken in verband met een onderzoek naar witwassen en deelname aan een criminele organisatie.
Erbarmelijke omstandighedenVan Laarhoven, die al jaren in Thailand woont, zit volgens de raadslieden onder erbarmelijke omstandigheden vast. Zo zou hij twee dagen met het dode lichaam van een celgenoot naast zich hebben moeten doorbrengen, zo bleek tijdens de rechtszaak.
De advocaten van Van Laarhoven probeerden de Nederlandse staat via een kort geding ertoe te dwingen om Thailand te vragen om uitlevering. Volgens de rechter is er niet genoeg bewijs dat de Nederlandse politie er voor gezorgd heeft dat Van Laarhoven vastgezet is in Thailand. De kans bestaat dat eigen onderzoek van de Thaise autoriteiten de reden is geweest voor de arrestatie.
Georganiseerde criminaliteitJustitie in Nederland is nog bezig met een onderzoek naar The Grass Company en diverse betrokkenen. Het bedrijf met coffeeshops in Tilburg en Den Bosch wordt in verband gebracht met georganiseerde criminaliteit.
In juli waren er verschillende invallen, maar in Nederland is tot dusver niemand aangehouden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.