Negen Brabantse woningcorporaties betalen te veel voor hun directie - Omroep Brabant

Negen Brabantse woningcorporaties betalen te veel voor hun directie

16 december 2014 om 16:47
nl
In 2013 hebben negen van de 52 woningbouwverenigingen in Brabant hun directeuren een hoger salaris gegeven dan de norm die het kabinet heeft ingesteld. Dit blijkt dinsdag uit brieven van de Inspectie Leefomgeving en Transport in Den Haag.
Geschreven door

Sinds vorig jaar geldt de Wet Normering Topinkomens, waarbij er ook een plafond is gesteld voor directeuren van woningcorporaties. De hoogte daarvan wordt bepaald door het aantal huurwoningen dat de corporatie bezit.
WoonbedrijfHet woonbedrijf Eindhoven is met ruim 32.000 woningen de grootste corporatie in Brabant. Twee directeuren verdienen een brutosalaris van rond de 230.000 euro en zitten daarmee boven de norm.
Dit heeft geen gevolgen voor de corporatie, want er geldt een overgangsregeling die overschrijding van de salarisnorm tot en met 2017 toestaat. Daarna krijgen corporaties tot en met 2020 om het af te bouwen.
De andere corporaties die in 2013 hun directie boven de norm betaalden zijn (in alfabetische volgorde):

  • Brabant  Wonen in Oss,
  • Cascade in Waalwijk,
  • Laurentius in Breda,
  • Leijstromen in Rijen,
  • Meander in Werkendam,
  • Wocom in Someren,
  • Wonen Breburg in Tilburg,
  • Wooninc in Eindhoven


'Exorbitante salarissen'Vakbond FNV Woondiensten hield eerder een steekproef en spreekt schande van de situatie. "Er moet nu snel een eind komen aan de exorbitante salarissen in de top van de woningcorporaties. Dit gaat ten koste van de werknemers en de huurders die een huurverhoging voor hun kiezen krijgen", aldus FNV-bestuurder Jeroen Vos.
Voorzitter Kees van der Luijt van de Raad van Commissarissen van Woonbedrijf Eindhoven ziet het anders. "Het salaris van beide directeuren is destijds (in 2003 en 2006) afgesproken in hun arbeidscontract. Als goed werkgever willen en kunnen we dit contract niet openbreken."
Volgens Van der Luijt is er sindsdien wel wat veranderd. "Daarna is er een maatschappelijke discussie ontstaan over de beloningspakketten van bestuurders en sinds 1 januari 2013 is er ook de Wet Normering Topinkomens. Aan die wet zullen we ons conformeren."

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.