Marja Wittenbols van stichting De Vonk uit Tilburg: 'Armoede duurt soms tientallen jaren' - Omroep Brabant

Marja Wittenbols van stichting De Vonk uit Tilburg: 'Armoede duurt soms tientallen jaren'

16 december 2014 om 18:11
nl
Marja Wittenbols werkt bij stichting De Vonk in Tilburg, een organisatie die zich in Brabant al ruim veertig jaar actief bezighoudt met armoedebestrijding. Zij is blij met de actie van Omroep Brabant voor de Voedselbanken. "Solidariteit met armen is goed en mooi."
Geschreven door

"Het feit dat er Voedselbanken zijn, laat zien dat er armoede is in Nederland. Best wel schrijnend natuurlijk", vertelt Wittenbols.
Stichting De Vonk in Tilburg, waar ze werkt, houdt zich bezig met armoedebestrijding. Ze begeleiden en scholen professionals die met arme mensen omgaan. "We vertellen ze hoe de wereld van de armoede eruit ziet, hoe het is om arm te zijn. We leren ze hoe ze het beste de doelgroep kunnen begeleiden."
VooroordelenArme mensen lopen volgens Wittenbols vooral aan tegen het feit dat veel mensen ze ongevraagd advies geven. "Mensen bemoeien zich makkelijk met armen, leggen ze graag een standaard op. Dat is niet fijn."
Ook zijn er veel vooroordelen. Een vol winkelwagentje van iemand die arm is wordt wantrouwend bekeken. "En hoe kan het dat iemand met weinig geld een dure telefoon heeft of dat ze roken terwijl ze weinig geld hebben. Dat zijn allerlei vooroordelen, voortkomen uit onwetendheid."
Armoede duurt jarenOngeveer 8000 Brabanders, onder wie ook kinderen, kunnen niet leven zonder de hulp van de Voedselbank. "Armoede duurt soms tientallen jaren. Mensen leven bij de dag, hebben moeite naar de lange termijn te kijken."
Wittenbols weet dat het voor veel mensen best wel moeilijk is zich bij de Voedselbank te melden. "De drempel is hoog, schaamte speelt een grote rol. Het voelt toch als in de rij staan voor eten. De actie van Omroep Brabant juich ik toe, solidariteit is altijd mooi."
Lees hoe jij ook kan helpen op omroepbrabant.nl/voedselbank.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.