Bredase studenten toveren 'De Aardappeleters' van Vincent van Gogh om in virtueel spektakelstuk

16 december 2014 om 17:23
nl
Leerlingen en studenten van het Tessenderlandt en het Radiuscollege in Breda gingen dinsdag even honderddertig jaar terug in de tijd. Ze werkten aan een Van Gogh-experience die vanaf volgend jaar te zien of liever te beleven is. Onderwerp van het virtuele spektakelstuk is het schilderij De Aardappeleters van de wereldberoemde schilder uit Zundert.
Geschreven door

De studenten van het Radius College gebruikten een speciale 3D-cameratechniek waarmee acteurs, leerlingen van het Tessenderlandt, werden opgenomen.
Om de sfeer van het wereldberoemde schilderij zoveel mogelijk na te bootsen werden de scènes opgenomen in het monumentale wevershuisje in Goirle.
Verschillen met het echte schilderijDe 'experience' wordt vertoond op speciaal canvas. Kijkers kunnen zichzelf erin laten projecteren zodat het lijkt alsof ze zelf tussen de aardappeleters zitten. Ander verschil met het echte schilderij is dat de figuren in de virtuele versie ook bewegen.
"Als het resultaat wordt wat ervan verwachten dan wordt het echt spectaculair", aldus Marnix van de Vijver die verantwoordelijk is voor de technische uitvoering van het project. Ook de leerlingen van het Tessenderlandt zijn enthousiast: "Wie kan er nu zeggen dat je in een schilderij van Van Gogh figureert. Dat is echt heel bijzonder", zegt Julia alias aardappeleetster.
Reizende voorstellingDe Vincent van Gogh Experience is vanaf volgend jaar te zien. Het wordt een reizende voorstelling die voor het eerst te zien zal zijn tijdens de cultuurnacht op 23 januari 2015 in de Waalse Kerk in Breda.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.