SPM Shoeters uit Den Bosch verliest in Zweden, maar overwintert wel in Europa

17 december 2014 om 01:10 • Aangepast 21 november 2020 om 21:01
De basketballers van SPM Shoeters gaan door naar de volgende ronde van de EuroChallenge. Om Europees te overwinteren moest SPM Shoeters winnen van het Zweedse Södertälje Kings, maar na twee verlengingen stonden de Bosschenaren met lege handen: 115-108. Omdat Brindisi in Italië won van Ulm (88-70), eindigen de Bosschenaren als tweede in de poule. Zo gaan ze door naar de volgende ronde in februari.

De verdeling van de laatste zestien ploegen in het toernooi is bekend. SPM Shoeters deelt groep K met Tartu University Rock uit Estland, Fraport Skyliners uit Duitsland en het Russische Avtodor Saratov.
Moeizame wedstrijdHet team uit Den Bosch had het desondanks moeilijk in Zweden. Een groot gedeelte van de wedstrijd stond SPM Shoeters achter. En als er al een voorsprong was dan sloegen de Zweden snel en hard toe.

Waar de driepunters bij Södertälje Kings regelmatig en vooral op de belangrijke momenten wél vielen, gingen veel afstandsschoten bij Den Bosch mis.
DriepuntersKenmerkend was de periode met nog zo’n zes minuten te spelen. Den Bosch stond één puntje voor, had de kans om naar drie punten uit te lopen, maar miste. Meteen daarop gooide Södertälje een driepunter binnen. Daarna was er direct knullig balverlies aan Bossche zijde.
SPM Shoeters knokte zich wel weer terug maar met nog anderhalve minuut te spelen hadden de Bosschenaren een achterstand van vier punten: 83-79. Die stand bleef lang staan, tot 19 seconden voor tijd. Reggie Johnson scoorde en kreeg een vrije worp. Die maakte hij en daardoor was de achterstand van Den Bosch ineens nog maar één punt.
SpannendEn dan krijg je bij basketbal het spel van fouten en vrije worpen. De fout die Slagter maakte op een Zweedse speler bleef zonder al te veel gevolgen. De Zweed mistte één van de twee vrije worpen. Södertälje maakte vervolgens een fout op Denson. Uit de vrije bal kon Wessels gemakkelijk scoren en dus was de stand gelijk.
Södertälje mistte vervolgens op het belangrijkste moment, namelijk in de laatste seconde van de wedstrijd, een driepunter. Dus kwam er een verlenging en kreeg SPM Shoeters vijf minuten extra de tijd om de Zweden te verslaan.
In die verlenging deed SPM Shoeters eindelijk wat het in reguliere speeltijd verzuimd had: afstand nemen van Södertälje Kings. Maar ook dat ging moeizaam en Shoeters hield niet lang stand. Met anderhalve minuut te spelen stond Den Bosch zes punten voor. Een halve minuut later was dat er nog maar één. Weer een halve minuut later was het gelijk: 99-99. En dat was ook de eindstand van de eerste verlenging.
Tweede verlengingDe tweede verlenging waren het de Zweden die voortvarend van start gingen. Binnen twee minuten scoorden ze vijf punten. SPM Shoeters bleef in diezelfde periode op nul. De Bosschenaren bleven lang achterstaan. Met nog 45 seconden te spelen, scoorde Kees Akerboom een cruciale driepunter. Hij bracht de stand daarmee op 110-108.
Maar in de laatste seconden scoorde Södertälje Kings wel en Den Bosch niet. De eindstand: 115-108.
Jones furieus na verliesCoach Sam Jones vond het uiteindelijk verdiend dat zijn jongens doorgingen, maar was furieus na het verlies in Zweden. "We verdedigden slecht. We hadden slechte energie. Dat zag ik al in de warming up. Energie is iets dat je niet aan en uit kan zetten. Als je zo de hal inkomt, krijg je dat bijna niet meer goed."
Vooral de 115 punten die de ploeg tegen kreeg storen coach Jones: "We hebben normaal gesproken een goede verdediging. En nu krijgen we 115 punten tegen. Het maakt me niet uit hoe lang we spelen, dat mag nooit!"
Jones: "Een aantal spelers dacht dat we er al waren. Daarom pakte ik een time-out. Om ze wakker te schudden." Dat hielp niet, want SBBK kwam gelijk.