Stichting Weesaapjes uit Uden luidt de noodklok: 'Apen in Kameroen halen het nieuwe jaar niet' - Omroep Brabant

Stichting Weesaapjes uit Uden luidt de noodklok: 'Apen in Kameroen halen het nieuwe jaar niet'

16 december 2014 om 23:54
Zeg je Afrika, dan zeg je ebola. Weinig mensen reizen nu nog af naar West-Afrika. En daar lijden de donaties voor de apenopvang weer onder. Stichting Weesaapjes uit Uden luidt de noodklok. Als nieuwe donateurs uitblijven, dan redden de aapjes het nieuwe jaar niet.
Geschreven door

Op het nippertje ontkwam chimpansee Mayos aan een slachtpartij in Kameroen. Zijn ouders werden vermoord en hun vlees werd verkocht. Met de kogels in zijn lichaam staat Liesbeth van der Burgt uit Uden met Mayos op de foto. Dankzij haar stichting is hij nu weer in goede handen.
Net mensenZes jaar geleden richtte Liesbeth de stichting Weesaapjes op. "Ze krijgen de hik, laten boeren, winden... Ze kunnen heel erg verdrietig zijn. Maar ze kunnen ook heel blij zijn, vooral de chimpansees. Die kennen echt heel veel emoties. En dat vind ik gewoon gaaf."
Het geld dat stichting Weesaapjes inzamelt, komt terecht bij een apenopvang in Kameroen. Veel geld komt van toeristen. Maar sinds de uitbraak van ebola in omliggende landen, blijven die weg. En dus is het geldpotje bijna leeg. "Als er geen geld is, dan kunnen we niks. Dan kunnen we geen eten kopen. Dan kunnen we ze niet voeden. Dan zullen ze honger lijden en wordt er veel gevochten om eten."
OndervoedDe weesaapjes hebben nog maar tot kerst te eten. "Ik kan me niet voorstellen dat we ze straks niet meer kunnen voeden. Nee, daar wil ik echt niet aan denken", zegt de Udense.
Vastberaden zet ze haar strijd voor de weesaapjes voort. "Kijk, als je ze eenmaal gezien hebt en je weet waar je het voor doet... Ik kan ze niet in de steek laten en heb zoiets van: ze hebben mijn hulp gewoon nodig. Dus ik heb mijn huis verkocht en ben nu alles aan het voorbereiden om volgend jaar daar naar toe te verhuizen. En dan ben ik iedere dag bij de apen en kan ik iedere dag iets voor ze betekenen."

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...