Onderzoek om vermeende angstcultuur bij stadswachten in Helmond

18 december 2014 om 07:59
nl
De gemeente Helmond laat onderzoek doen naar problemen bij de stadswachten. Die zouden door hun bazen worden gekleineerd, geïntimideerd en niet serieus worden genomen. Dat laat de lokale fractie van de SP desgevraagd weten.
Geschreven door

De medewerkers van de Stichting Stadswacht Helmond hebben ook te maken met voortdurende dreiging van ontslag zegt Stefanny van Dijk. Zij werkte jarenlang bij de Stadswacht Helmond. "Bij de Stadswacht werken veel alleenstaande moeders die na een echtscheiding voor zichzelf en hun gezin moeten zorgen. Die willen niet ontslagen worden, dus die pikken heel veel."
Stefanny raakte gefrustreerd in haar werk"Ik werd regelmatig door de directie op het matje geroepen omdat ik volgens hen buiten mijn boekje was gegaan." Het ging dan bijvoorbeeld om een aanhouding van een burger die zich misdragen had. "Wij BOA's hebben de  bevoegdheid om iemand aan te houden en daarna over te dragen aan de politie." Maar van de directie mocht ze dat niet doen. "Waarom weet ik niet. Omdat ze bang waren voor verkeerde publiciteit?" vraagt Stefanny zich hardop af.  
"Je wist nooit wat je kon verwachten," zegt Willy Fautngiljannan. "Als we na een ronde terugliepen naar het kantoor begon het al te knagen: wat zouden we nu weer verkeerd hebben gedaan?" Volgens de twee kwamen collega's regelmatig huilend terug van een gesprek met directie.Willy werd ontslagen na een valse beschuldiging van diefstal van 'een paar euro's', die nooit bewezen werd. "Ze hebben mijn leven kapot gemaakt."
Externe partij doet onderzoekBurgemeester Elly Blanksma is voorzitter van het bestuur dat de stichting controleert en stuurde aan op het onderzoek. Zij maakte volgens het Eindhovens Dagblad bekend dat ze een externe partij inschakelde. Deze week zijn de laatste gesprekken met huidige en voormalige werknemers.
De uitkomsten van het onderzoek maakt Helmond half januari bekend.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.