Video

Etten-Leur met Van Goghkerk klaar voor het Van Goghjaar

18 december 2014 om 16:06
nl
Provinciebestuurder Brigit van Haaften opent vrijdagmiddag in Etten-Leur de Van Goghkerk. Voor 150.000 euro is een tentoonstelling opgebouwd in de kerk waar ooit de vader van Brabants beroemdste schilder op de preekstoel stond. De tot nu toe kleinste Van Goghgemeente heeft de Van Gogh-toeristen weer wat te bieden. En dat is belangrijk met het Van Goghjaar (2015) voor de deur.
Geschreven door

Het meest opvallend in de kerk zijn de hoge ramen. De makers van de tentoonstelling zorgden met folie voor een hedendaags glas-in-lood effect. De ramen, in een kerk vanouds een methode om een verhaal te vertellen, tonen nu de Ettense jaren van Vincent van Gogh.
KunstschilderVincent woonde nauwelijks een jaar in Etten-Leur. Hij logeerde bij zijn vader die er dominee was. Maar hier vinden ze zijn Ettense tijd wel een hele belangrijke. Trots laten ze het bevolkingsregister zien waar Van Gogh voor het eerst als zijn beroep 'kunstschilder' liet noteren.  
De pastorie waar Vincent dus even woonde, is al jaren geleden afgebroken. Aan de andere kant van de kerk staat wel de kosterswoning, een monumentaal gebouwtje dat in de afgelopen jaren als Van Gogh-informatiecentrum ongeveer duizend bezoekers per jaar trok. Met de Van Goghkerk wil Etten-Leur jaarlijks tussen de drie- en de vijfduizend Van Goghtoeristen lokken.
Bussen met tpoeristenBrabant heef een aantal kleine Van Goghgemeentes. Door het bezoek aan een aantal van die gemeenten te combineren in één reisje zou er toch wat aantrekkelijks kunnen ontstaan. De Van Goghkerk in Etten-Leur kan - in tegenstelling tot de kosterswoning - een bus met toeristen opvangen.
De komende maanden wordt ook de omgeving van de kerk aangepast. Zo moet een enigszins troosteloos parkje achter de kerk worden veranderd in een bloementuin die doet denken aan het kleurrijke schilderij 'Herinnering aan een tuin in Etten' dat in de Hermitage in St. Petersburg hangt.
Kerk blijft raadszaalOverigens, de Van Goghkerk in Etten-Leur is al jaren het gebouw waar de gemeenteraad vergadert. En dat blijft zo. Naar schatting zeven of acht keer per jaar zullen de vergadertafels van de raad de kerk in worden gesjouwd zodat de kunst voor een avond plaatsmaakt voor de politiek.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.