Brabantse Milieufederatie: Brabantse veestapel groeit in 2014 opnieuw

17 december 2014 om 17:16
biologischeboerderij_ANP_34
biologischeboerderij_ANP_34
In 2014 is de veestapel in Brabant verder gegroeid. Dat blijkt uit onderzoek van de Brabantse Milieufederatie. Er kwamen meer koeien, varkens en kippen bij. Het aantal koeien groeide met drie procent het meest.
Geschreven door

Melkveehouders anticiperen mogelijk op het melkquotum dat op 1 april 2015 verdwijnt, concludeert de Brabantse Milieufederatie.
Vooral veel groei in West-BrabantHet aantal koeien groeide overal in Brabant, maar liet in West-Brabant de grootste groei zien. Het aantal kippen groeide sterk in West- en Midden-Brabant, terwijl het in Oost-Brabant juist afnam. En het aantal varkens groeide overal licht. De Brabantse Milieufederatie zette de cijfers van 2000 tot en met 2014 op een rijtje.
De omvang van de Brabantse veestapel is een grote zorg van veel Brabanders die in het buitengebied wonen, omdat zij veel overlast van de intensieve veehouderij ervaren. De Brabantse politiek sprak zich in 2011 in meerderheid uit voor het terugdringen van de veestapel in Brabant. Tot op heden tevergeefs, want de veestapel is sinds die tijd alleen maar verder toegenomen.
Geld voor Brabantse veeboer die buurt verlaatDe provincie Brabant stelt voor volgend jaar drie miljoen euro beschikbaar om veehouderijen aan te passen, te verhuizen of beëindigen als ze veel overlast veroorzaken. Het geld is bedoeld voor gebieden waar de situatie uit de hand is gelopen.
Met de subsidie kan een klein aantal situaties worden verbeterd. Aan de verplaatsing van een bedrijf betaalt de provincie maximaal 750.000 euro mee aan de beëindiging van een bedrijf maximaal 400.000 euro.
Veehouderijen verplaatsen op beëindigenProbleemgebieden worden momenteel geïnventariseerd. In bijvoorbeeld buurtschap Graspeel in het dorp Zeeland en in Ulicoten (ten zuiden van Breda) zijn vergevorderde plannen om veehouderijen te verplaatsen of te beëindigen.
Eerder werd met 2,6 miljoen euro van de gemeente en de provincie op vergelijkbare wijze een slepende ruzie tussen burgers en boeren in het buurtschap Huijgevoort in Oirschot beëindigd.

Wachten op privacy instellingen...