Monument voor omgekomen Franse soldaten in Den Bosch

17 december 2014 om 18:14
nl
Er komt een bescheiden herdenkingsmonument voor zeventig omgekomen Franse soldaten in Den Bosch. Het gemeentebestuur heeft dat woensdag besloten. Een massagraf met de eeuwenoude skeletten van de Franse soldaten werd begin 2011 ontdekt bij vesting Bastion Baselaar.
Geschreven door

De resten lagen bij het Bastion in een geïmproviseerd graf, waarschijnlijk van een militair hospitaal uit het einde van de achttiende eeuw.
HerbegravenDe Fransen belegerden Den Bosch in 1794 en 1795. Door de vele gevechten en een dysenterie-epidemie lieten veel soldaten het leven. Op de plek waar de vondst is gedaan, wordt nu de ingang van een parkeergarage gebouwd. Het is de bedoeling dat de skeletten op termijn herbegraven worden en dat op die plek een herdenkingsmonument komt.
Het ontwerp bestaat uit een natuurstenen halve cirkel met ingebeitelde tekst in het Frans en Nederlands. In het midden komt een klein verguld bronzen reliëf van een vrouwenkopje met een zogeheten Frygische muts (naar Marianne, het symbool van de Franse revolutie). De steen komt te liggen aan de voet van een doodsbeenderenboom. Die wordt zo genoemd, omdat de takken op knekels lijken. Het monument gaat ongeveer 18 mille kosten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.