'Lekker stuk wild' voor kerst komt niet altijd écht uit de natuur

18 december 2014 om 07:29
nl
Wie met kerst een lekker stukje wild op zijn bord krijgt en denkt dat het vlees uit de vrije natuur komt, zit er meestal goed naast. Het meeste 'wild' dat onder andere Jumbo in Veghel verkoopt, blijkt namelijk gekweekt.
Geschreven door

Gekweekt vlees komt van dieren die in gevangenschap worden gehouden. Het gaat dan bijvoorbeeld om herten van een hertenkamp. Dat maken Natuur& Milieu en onderzoeksbureau Questionmark bekend na onderzoek.
Herkomst onduidelijkDe organisaties stellen dat meer dan de helft van het supermarktwild niet echt uit het wild komt. Op veertig procent van de verpakkingen staat dat niet duidelijk aangegeven, zo blijkt uit het onderzoek. Het gaan dan met name om verpakkingen van vlees van eenden, herten en konijnen.
Natuur& Milieu en Questionmark zeggen dat de dieren die onder meer Jumbo uit Veghel verkoopt zijn gefokt in stallen en niet zijn afgeschoten door jagers. Ook Albert Heijn en Plus verkopen vooral gekweekt 'wild'. Alleen supermarkt Marqt verkoopt voornamelijk écht wild.
Echt wild? Koop haas of reeIn de zogeheten Vleesbenchmark van Natuur& Milieu en Questionmark is ook gekeken naar de duurzaamheid van vlees. Daarvoor werden twaalf vleessoorten onderzocht. Echt wild dat is afgeschoten vanwege wildbeheer is het meest duurzaam en diervriendelijk. Rund, varken en gefokte konijnen zijn het minst duurzaam. Op het gebied van diervriendelijkheid scoren kip en gefokte konijnen en eenden het laagst.
Wie echt wild wil eten, dat goed is voor het milieu en het dierenwelzijn, kan volgens de milieuorganisatie Natuur& Milieu het beste kiezen voor haas of ree. "Deze dieren kunnen namelijk niet gefokt worden en zijn dus altijd in de natuur geschoten", aldus de organisatie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.