Somalische vrouw die dood werd gevonden in Sint-Michielsgestel had open longtuberculose

18 december 2014 om 13:40
nl
De Somalische vrouw die vrijdag dood in haar huis in Sint-Michielsgestel werd gevonden, had open longtuberculose. Dat wees sectie uit, zo meldt de GGD Hart voor Brabant donderdag. Volgens een woordvoerder is de vrouw overleden aan een 'medische complicatie in combinatie met open longtuberculose'. Welke medische complicatie dat was, wordt niet bekend gemaakt.
Geschreven door

Tuberculose is besmettelijk en kan in het uiterste geval dodelijk zijn. Iemand kan de bacterie overdragen door te hoesten. Overigens is de kans klein dat iemand die de bacterie inademt, ook daadwerkelijk ziek wordt. Het gaat daarbij om tien procent van de gevallen, zegt de GGD.
Intensief contactonderzoekDe GGD zegt dat bekend is met wie de vrouw de afgelopen tijd contact had. Hulpverleners onderzoeken eerst diegenen die het meest intensief contact met de vrouw hadden, onder wie familieleden, vrienden en medestudenten. Afhankelijk van die resultaten breiden ze het onderzoek eventueel uit naar 'minder intensieve contacten'.
Het onderzoek bestaat uit een röntgenfoto van de longen en een zogenoemde Mantouxtest, waarbij twee tot drie dagen later kan worden bekeken of iemand open tuberculose heeft. Ook hulpverleners die de vrouw vrijdag hielpen, worden vanwege de incubatietijd onderzocht. Uiterlijk twee maanden na besmetting kan iemand nog ziek worden.
Begin volgend jaar meer duidelijkheidDe GGD verwacht dat de resultaten van het onderzoek in maart volgend jaar bekend zijn. "Ik heb er alle vertrouwen in dat de GGD dit zorgvuldig onderzoekt. Alle mensen die het aangaat, ook de betrokken hulpverleners, worden op professionele wijze geïnformeerd", aldus burgemeester Jan Pommer van Sint-Michielsgestel.
De Somalische vrouw werd vrijdag dood gevonden in haar huis in Sint-Michielsgestel. De politie hield in eerste instantie rekening met een misdrijf, maar maakte later bekend dat de 23-jarige vrouw een natuurlijke dood was gestorven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.