Helft xtc in rioolwater komt in oppervlaktewater, dijkgraaf waterschap Aa en Maas maakt zich zorgen

18 december 2014 om 12:57
nl
Xtc dat in het rioolwater terechtkomt na drugsgebruik komt voor ongeveer de helft in het oppervlaktewater terecht. De synthetische stof wordt in rioolwaterzuiveringen slecht afgebroken. Dit heeft het waterschap Aa en Maas ontdekt bij metingen in drie rioolwaterzuiveringen in Den Bosch, Oijen en Aarle-Rixtel. Dijkgraaf Lambert Verheijen maakt zich zorgen.
Geschreven door

Er werd bij de metingen door het waterschap gecontroleerd op verschillende drugs, waaronder cocaïne, amfetamine, xtc en cannabis. Een groot deel, zo'n negentig procent, werd in de rioolzuivering afgebroken. Alleen voor xtc geldt dit niet.
Dijkgraaf Lambert Verheijen maakt zich zorgen over de uitkomsten van het onderzoek. Hij constateert dat een deel van de gevonden drugsgerelateerde stoffen in het oppervlaktewater terechtkomt. Het is volgens hem echter niet bekend wat hiervan de effecten zijn.
Meer probleemstoffenHet waterschap wil daarom in de komende jaren onderzoeken wat er met deze probleemstoffen in het oppervlaktewater moet gebeuren. Het gaat dan niet alleen om drugsgerelateerde stoffen, maar bijvoorbeeld ook om medicijnen, hormonen en plastic.
Reden voor het onderzoek door het waterschap waren vermoedens over lozingen van drugsafval in het riool. Dit na de ontdekking van extreem hoge waarden speed en xtc in het riool van Eindhoven. Aanwijzingen voor lozingen van drugsafval zijn in het onderzoek door het waterschap Aa en Maas echter niet gevonden.
Overeenkomsten met andere stedenDe nu gevonden drugsgerelateerde stoffen komen volgens het waterschap Aa en Maas overeen met metingen bij waterzuiveringen in andere steden in Nederland.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.