Zwemmer Maarten Brzoskowski dwingt kwalificatie af voor het WK zwemmen 2015

18 december 2014 om 13:40 • Aangepast 24 april om 21:27
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
Maarten Brzoskowski zwemt in 2015 mee met de wereld top
1/2 Zwemmer Maarten Brzoskowski dwingt kwalificatie af voor het WK-zwemmen
Zwemmer Maarten Brzoskowski uit Best is onverwachts het boegbeeld van topzwemmen van de mannen in Nederland geworden. De pas 19-jarige zwemmer wist zich recent als enige mannelijke zwemmer te kwalificeren voor het WK langebaan, dat volgend jaar in Rusland is.
Geschreven door

De kwalificatie voor het wereldkampioenschap langebaan volgend jaar in het Russische Kazan zwom Brzoskowski vorig weekend in Amsterdam. Op zijn specialiteit, de 1500 meter vrij, tikte hij weliswaar als tweede aan. Maar zijn tijd van 15 minuten en 13,19 seconden was net voldoende om volgend jaar in zijn leeftijdscategorie van start te mogen gaan in Kazan.
WK-limietDe afgelopen jaren heeft de zwemmer uit Best met de bijna onuitspreekbare Poolse achternaam enorme vooruitgang geboekt op de 1500 meter. Jaar na jaar ging het seconden sneller en sneller. "Om mij te kwalificeren voor Kazan moest ik in Amsterdam tien seconden sneller zwemmen dan mijn beste tijd. Tijdens de race voelde het wel lekker, maar ik wist niet dat ik de WK-limiet zou halen."
Brzoskowski is afkomstig uit de Eindhovense zwemschool. Via PSV-zwemmen en Eindhovense talententeams van de KNZB heeft hij op 19-jarige leeftijd al de A-status bereikt als (top)sporter. Zo'n status krijg je niet zomaar. Op de 1500 meter is Maarten het afgelopen jaar 21 seconden harder gaan zwemmen. In het jaar 2013 ging het zelfs veertig seconden sneller op de 1500 meter.
Rio 2016Het ultieme doel is deelname aan de Olympische Spelen. "Mijn droomdoel is om de 1500 meter binnen de 15 minuten te zwemmen op een Olympische Spelen. Daar ga ik voor." Als we vragen naar het jaartal dat hij denkt van start te gaan op een Olympische Spelen dan zegt Brzoskowski 2016. "Om daar van start te gaan moet ik nog eens tien seconden sneller gaan dan nu."
De Poolse achternaam heeft deze echte Brabander overigens aan zijn opa te danken. In de Tweede Wereldoorlog is die 'blijven hangen' in Nederland.

Wachten op privacy instellingen...