Shell Moerdijk neemt chemiefabrieken weer in gebruik

18 december 2014 om 13:17
nl
Twee van de drie chemiefabrieken van Shell Moerdijk die in oktober werden stilgelegd na een grote stoomlekkage, zijn weer in bedrijf. De naftakraker, de grootste fabriek in Moerdijk, wordt naar verwachting pas eind september volgend jaar opgestart. Dat heeft Shell donderdag gezegd. 
Geschreven door

Shell is met man en macht bezig om de stoomleidingen op het terrein te repareren of te vervangen. De leidingen zijn aangetast door een bijtende stof die tijdens onderhoud aan een van de fabrieken per ongeluk in het leidingsysteem terechtkwam.
Stroom via EssentDe twee weer opgestarte fabrieken produceren styreen, propeenoxide en etheenoxide. Ze krijgen de benodigde stoom voorlopig aangeleverd van de nabijgelegen energiecentrale van Essent. Grondstoffen die normaal gesproken van de kraker afkomen, worden tijdelijk via pijpleidingen aangevoerd door fabrieken van buiten Shell Moerdijk.
De naftakraker heeft wel een eigen stoomvoorziening nodig. Volgens Shell is die pas in de tweede helft van volgend jaar klaar. Dan kan de fabriek weer worden opgestart.
Schadepost onbekendDe tweede styreenfabriek die in juni bij een brand gedeeltelijk werd verwoest, wordt mogelijk tussen eind volgend jaar en maart 2016 weer in bedrijf genomen. De sloop en opruimwerkzaamheden van de getroffen fabriek zijn bijna afgerond. De opbouw kan weer beginnen.
Hoe groot de financiële gevolgen voor Shell Moerdijk zijn, wil Shell niet zeggen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.