Raken we Cuijk kwijt aan Nijmegen? In Cuijk hopen ze van niet: 'Da's een andere cultuur daar'

18 december 2014 om 18:15
nl
Mooi niet dat Cuijk bij de gemeente Nijmegen gaat horen. Dat is de heersende mening op straat in Cuijk. Onderzoekers van de Atlas voor gemeenten willen dat er drastisch minder gemeenten komen in Nederland. Onder meer Cuijk, Grave, Ravenstein, Mill en Boxmeer zouden dan bij de gemeente Nijmegen gaan horen. Geen Brabant meer, maar Gelderland dus. In Cuijk zijn ze daar niet van gediend.
Geschreven door

“Ik vind Brabant gewoon beter, dus ik vind dat we bij Brabant moeten horen”, zegt een meisje dat aan het winkelen is in Cuijk.
'Andere cultuur'Ondanks dat Cuijk in een uithoek van Brabant ligt, voelen de meeste Cuijkenaren zich op en top Brabander. Van Nijmegenaren moeten ze weinig hebben. “Dat is een andere cultuur aan de overkant van de Maas”, zegt een voorbijganger.
Op zo’n vijftien kilometer afstand is Nijmegen desondanks de dichtstbijzijnde grote stad voor de inwoners van Cuijk. Toch blijkt onze rondgang in het centrum van Cuijk dat veel mensen liever gaan shoppen in Den Bosch (57 kilometer) of Eindhoven (56 kilometer). “In Nijmegen kom ik heel weinig.”
Exact één iemand die onze verslaggever sprak, kan zich niet druk maken over een eventuele annexatie door Nijmegen. En hij is ook de enige die zich geen echte Brabander voelt. “Ik vier ook niet zoveel carnaval, het maakt mij niet zoveel uit.”
Van 67 naar acht gemeentenVolgens het plan van de Atlas voor gemeenten bestaat Brabant straks nog uit acht gemeenten: Eindhoven, Tilburg, Breda, Roosendaal, Bergen op Zoom, Helmond, Den Bosch en Oss. Brabant verliest in die opzet behoorlijk wat grondgebied, maar krijgt er ook wat voor terug.
Onder meer Cuijk, Grave, Ravenstein, Mill en Boxmeer gaan dus naar Nijmegen. Overloon zou bij Venlo gaan horen. Het Land van Heusden en Altena gaat naar Gorinchem. De Bommelerwaard (nu Gelderland) gaat daarentegen bij Den Bosch horen. Oss krijgt er onder meer Appeltern bij. Bergen op Zoom neemt Tholen over van Zeeland.
Niet ongerust wordenHet gaat overigens maar om een plan van een club onderzoekers, dus het is nog verre van zeker dat de toekomstige gemeenten er zo uit gaan zien.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.