Frans van Dooremalen wordt eerste directeur van Brabant-C: de man van 25-miljoen

18 december 2014 om 18:13
nl
Frans van Dooremalen wordt de eerste directeur van Brabant-C. Dat is de organisatie die in Brabant het Brabant-C fonds van 25 miljoen euro beheert. Dat geld is bedoeld als stimulans voor de cultuur in Brabant. Van Dooremalen werkt al een poosje op het provinciehuis. Daarvoor werkte hij bij het Havenbedrijf in Rotterdam.
Geschreven door

De 25 miljoen van Brabant-C komt uit de Essentgelden. Bij de verkoop van Essent streek de provincie drie miljard euro op. In eerste instantie wilde de provincie de cultuur stimuleren door de titel Europese Culturele Hoofdstad (2018) te veroveren.
De provincie zegde vijftig miljoen euro toe als dat zou lukken. Toen Leeuwarden met de eer ging strijken, moest er een andere manier gevonden worden om de cultuur in Brabant een 'boost' te geven.
75 miljoen voor cultuur Het Brabant-C-fonds steunt culturele projecten. Dat kan ook met leningen. Bovendien is de bedoeling dat organisaties zelf én andere overheden ook geld in projecten steken. Het cultuurfonds zou op die manier tot een totale investering van 75 miljoen euro moeten leiden.
Na de politieke goedkeuring voor het fonds is de provincie nu bezig de organisatie van Brabant-C op te tuigen. De benoeming van Frans van Dooremalen als directeur maakt daar deel van uit.
Nieuw talentHet nieuwe fonds is niet alleen een geldschieter. De organisatie heeft ook de opdracht om in de provincie op zoek te gaan naar nieuw talent en naar andere manieren om de cultuur in de provincie te stimuleren.
Op 29 januari gaat Brabant-C officieel van start.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.