Belgische kerncentrales langer open, milieuvereniging Woensdrecht schrijft brief aan minister

18 december 2014 om 20:00
nl
België houdt de kerncentrales Doel 1 en 2, kort over de grens bij de gemeente Woensdrecht, tien jaar langer open. Dat heeft de Belgische regering donderdag besloten. De levensduurverlenging is nodig om er zeker van te zijn dat de zuiderburen niet zonder elektriciteit komt te zitten.
Geschreven door

Beide kerncentrales zouden na veertig jaar trouwe dienst in 2015 gesloten worden, maar blijven nu dus maximaal tien jaar langer draaien. 2025 is de uiterste datum. Dat is het jaar dat België uit kernenergie stapt.
Milieuvereniging BenegoraDe Woensdrechtse milieuvereniging Benegora heeft donderdag een brief naar minister Henk Kamp gestuurd. De vereniging vindt dat Nederland onder geen voorwaarde kan accepteren dat Doel 1 en 2 in de huidige staat in bedrijf blijven.
Benegora vraagt Kamp dit te laten weten aan de Belgische regering en toezichthouders. "Beide reactoren voldoen momenteel al niet meer aan de anno nu te stellen eisen", schrijft Benegora in de brief.
Scheurtjes reactorwand België wordt al tijden geplaagd door problemen met de kerncentrales. Er werden in twee reactoren, bij Doel en in Tihange bij Maastricht, scheurtjes gevonden in de reactorwand.
Een andere reactor kwam deze zomer stil te liggen na sabotage. Deze reactor (Doel 4) wordt naar verwachting dit weekeinde opnieuw opgestart. Benegora vraagt verder onder meer aan Kamp of Nederland voldoende is ingelicht over de problemen bij de kerncentrale en of hij er zeker van is dat de beveiliging op orde is.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.