Onderzoek Catharina Ziekenhuis Eindhoven: kauwgom kauwen vermindert complicaties bij darmoperaties

19 december 2014 om 09:06
nl
Patiënten die een darmoperatie moeten ondergaan hebben baat bij het kauwen van kauwgom tot vlak voor deze operatie. De kans op complicaties zou hierdoor verminderen. Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.
Geschreven door

Ook het kauwen van kauwgom direct na een operatie leidt volgens het onderzoek tot minder complicaties zoals een slechtere darmwerking. Het aantal dagen dat patiënten in het ziekenhuis moeten liggen vermindert dankzij kauwgom kauwen en er zijn ook nog eens minder nieuwe operaties nodig.
Een complicatie zoals verminderde darmwerking ontstaat na een operatie door een ontsteking. Die ontsteking kan geremd worden door het autonome zenuwstelsel van het lichaam al vóór de operatie te activeren. In het Catharina Ziekenhuis werd dat gedaan door patiënten kauwgom te laten kauwen.
Honderdtwintig patiëntenAan het onderzoek deden honderdtwintig patiënten mee die een endeldarmoperatie moesten ondergaan. Zestig patiënten kauwden kauwgom tot vlak voor en na de operatie. De anderen deden dit niet. Het onderzoek is vrijdag gepubliceerd in de British Journal of Surgery.
'Simpele oplossing'Chirurg en onderzoekleider Misha Luyer van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven noemt het kauwgom kauwen een middel dat 'heel eenvoudig is toe te passen'. "Je geeft een patiënt vóór de operatie iets simpels als een kauwgom waardoor de darmwerking verbetert", legt de arts uit. "Hierdoor wordt het autonome zenuwstelsel mogelijk ingeschakeld om de afweerreactie na een operatie te beïnvloeden."
Het kauwen van kauwgom blijkt dus te werken, maar volgens de chirurg is het nog niet helemaal duidelijk hoe en waarom het goed werkt. Daarom is het Eindhovense ziekenhuis begonnen met een groter onderzoek.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.