Video

Máximakanaal bij Den Bosch open voor scheepvaart: 'Supermooi moment'

19 december 2014 om 11:28 • Aangepast 21 november 2020 om 20:58
nl
Het nieuwe Máximakanaal bij Den Bosch is vrijdagochtend om tien uur opengegaan voor de scheepvaart. Dankzij het nieuwe kanaal hoeven schepen nu niet meer over de Zuid-Willemsvaart door Den Bosch te varen. Veghel is nu bovendien vanaf de Maas beter bereikbaar voor grotere binnenvaartschepen.
Profielfoto van
Geschreven door

Schipper Dennis Blaauwekiel had met zijn 95 meter lange schip de primeur. Als eerste passeerde hij vrijdagochtend sluis Empel op weg van Rotterdam naar Veghel. Een route die hij nog heel vaak zal varen.
'Bijzonder moment'Het werk aan het nieuwe kanaal van negen kilometer heeft vier jaar geduurd. Suzanne Maas van Rijkswaterstaat had het vrijdagochtend dan ook over een 'bijzonder en supermooi moment'. En dat vinden meer mensen, want langs het kanaal en bij sluis Empel staan ondanks het slechte weer aardig wat mensen te kijken.
De totale kosten van het megaproject bedragen ruim vierhonderd miljoen euro.

Wachten op privacy instellingen...

De aftakking van het nieuwe kanaal begint bij Den Dungen. Het Máximakanaal loopt via Rosmalen en natuurgebied De Koornwaard richting de Maas. Twee nieuwe sluizen, sluis Hintham en sluis Empel, overbruggen het verschil in waterniveau.
Koningin Máxima, naar wie het kanaal is vernoemd, is uitgenodigd om het kanaal in maart officieel te komen openen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.