Extra geld nodig voor uitbreiding van haven Moerdijk

19 december 2014 om 12:18
nl
Voor de uitbreiding van de haven Moerdijk is extra geld nodig. Er wordt daarom ruimte gemaakt voor een nieuwe aandeelhouder. Het Havenbedrijf Rotterdam is de belangrijkste kandidaat. Dat staat in een voorstel van de twee huidige eigenaren van het Havenschap Moerdijk, de gemeente Moerdijk en de provincie Noord-Brabant.
Geschreven door

Voor de groei van de haven is ongeveer honderd miljoen euro aan investeringen nodig. Bovendien zijn er miljoenen nodig voor maatregelen om het dorp Moerdijk leefbaar te houden en de regeling die is getroffen om huiseigenaren in Moerdijk te helpen.
'Mede-eigenaren noodzakelijk'Volgens het voorstel is het onzeker of de inkomsten van het havenschap voldoende zijn voor de ambities. Door een nieuwe aandeelhouder worden de risico's voor de gemeente en provincie beperkt.
Volgens VVD-gedeputeerde Bert Pauli zijn nieuwe mede-eigenaren vrijwel noodzakelijk voor Moerdijk. Behalve aan het Havenbedrijf Rotterdam denkt hij aan het Havenbedrijf Antwerpen.
Nog drie jaarEr waren eerder plannen voor het verzelfstandigen van de haven Moerdijk maar die werden in 2010 vanwege de crisis uitgesteld. De politiek heeft bepaald dat de overheid vanwege het belang van omwonenden en milieu het laatste woord moet blijven houden. Toetreding van een minderheidsaandeelhouder kan nog wel drie jaar duren.    

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.