Video

Elvera heeft geen benen en misschien straks ook geen thuishulp meer: 'Mensen worden kapotgemaakt'

19 december 2014 om 12:52
nl
Als Elvera de deur opent, lijkt er in eerste instantie weinig mis. Maar als ze haar joggingbroek omhoog stroopt, komen er twee protheses tevoorschijn. "Het doet erg pijn om erop te lopen. Erg ver kom ik er niet mee." Elvera van Prattenburg uit Oosterhout mist sinds vorig jaar haar beide benen.
Geschreven door

Eén keer per week komt de huishoudelijke hulp van Thebe langs. "Dat is zo fantastisch, het geeft adem."
'Als een bom'Het nieuws dat Thebe failliet is, kwam bij de familie van Prattenburg hard binnen. "Het is als een bom ingeslagen, ze laten je gewoon barsten," zegt Elvera. "Het moet gewoon niet kunnen. Mensen die zorg nodig hebben, staan gewoon machteloos op dit moment."
Elvera heeft een thuiszorger die drie keer in de week helpt met douchen. En de huishoudelijke hulp. Eén keer in de week drie uurtjes. "Het ging erom dat we extra adem zouden krijgen en dat wordt nu weggepakt."
'Keihard nodig'De gemeente Oosterhout is volgens Elvera van mening dat ze geen recht meer heeft op de huishoudelijke hulp. "Maar het is keihard nodig. Als mijn man dit er allemaal bij moet gaan doen, dan loopt het fout. Dit gezin wordt echt uit elkaar getrokken."
De man van Elvera maakt lange dagen op zijn werk. "Mijn man vertrekt om halfacht in de ochtend. En komt om halfzeven weer thuis. Hij heeft de meeste zorg voor mij en voor ons zoontje. Als hij 's avonds eens een keer klaar is, is het tien uur. En dan valt hij om." Volgens Elvera geeft het veel spanningen in het gezin.
Zelf betalen lukt nietOm de poets zelf te gaan betalen, lukt het gezin niet. "De gemeente vindt van wel, maar ze weten niets van onze financiële situatie", zegt Elvera. "Als ik het zelf inkoop, betaal ik zo'n 22 euro per uur. We hebben de nodige uitgaves die niet meegerekend worden. Dus het wordt lastig."
De onzekerheid over de hulp in de huishouding breekt Elvera op. "Het maakt een mens kapot. Ik slik al de nodige medicijnen. Dit maakt me zo onrustig, het maakt ons leven echt kapot zo."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.