Hoe doven dankzij uitvinding van Cor Toonen uit Cuijk veiliger kunnen fietsen met de Viewradar

19 december 2014 om 14:41 • Aangepast 21 november 2020 om 20:58
nl
Even een stukje fietsen is voor doven en slechthorenden niet zo makkelijk als het lijkt. Ze horen het namelijk niet als er verkeer aankomt van achteren. Maar uitvinder Cor Toonen (74) uit Cuijk, zelf doof, heeft daar wat op bedacht. Met zijn Viewradar wordt fietsen en wandelen straks een stuk veiliger voor mensen die doof of slechthorend zijn.
Profielfoto van
Geschreven door

Toonen is doof sinds zijn veertiende, toen hij een fietsongeluk had en vervolgens een hersenvliesontsteking kreeg. Al jaren zet hij zich in voor dove mensen. Hij ontwierp eerder al een bordje, dat duidelijk maakt dat een automobilist of fietser niet of slecht hoort.
Waarschuwing als er iets aankomtMaar nu is hij bezig met zijn grootste uitvinding: de Viewradar. Het idee is simpel. Een sensor achterop de fiets registreert als er verkeer aankomt van achteren. De sensor stuurt een signaal naar een trilhorloge, of naar led-lampjes op een speciale spiegel of op het stuur.
"Zo weet de fietser dat er iets aankomt en kan hij extra opletten en aan de kant gaan", legt Toonen uit. Zijn uitvinding maakt de kans op ongelukken voor doven een stuk kleiner.

Wachten op privacy instellingen...

Investeerders gezocht!Studenten van de Technische Universiteit Twente en De Haagse Hogeschool in Delft onderzochten het systeem de afgelopen jaren. Hun conclusie: het systeem is haalbaar. Er is alleen nog één probleempje: geld.
Toonen heeft met hulp van sponsoren en een 3D-printer zelf een werkend prototype gemaakt. Maar een fabrikant die de Viewradar verder wil ontwikkelen heeft hij nog niet gevonden.
Ook voor wanndelaarsEn dat terwijl het volgens Toonen écht een oplossing is voor doven. De Viewradar werkt namelijk niet alleen op de fiets. De sensor is namelijk ook makkelijk op bijvoorbeeld een rugzak te klikken.
"De Viewradar is zo ook makkelijk te gebruiken voor wandelaars of op een scootmobiel. Wandelaars moeten op buitenwegen of fietspaden altijd helemaal in de greppel lopen, omdat ze niet horen of er een auto of fietser aankomt. Met de Viewradar krijgen ze een seintje via een trillende horloge. Zo kunnen ze veel meer ontspannen."
'Concurrentie' van slimme fietsToonens idee is niet de enige uitvinding voor dove fietsers. Onderzoeksinsituut TNO is bezig met een 'slimme fiets', die vol technische snufjes zit en ook een sensor heeft. Maar daar is de uitvinder geen fan van. "Die fiets heeft té veel hulpmiddelen. Het is belangrijk dat mensen zélf de controle houden. In het verkeer ben je zelf verantwoordelijk, ook als je doof bent."
Geld verdienen met de Viewradar, dat hoeft de 74-jarige Cor Toonen niet. Zolang de Viewradar maar op de markt komt, voor de anderhalf miljoen slechthorenden in Nederland. Dan is hij gelukkig.
De reportage over de Viewradar is ondertiteld, zodat de video ook te volgen is voor doven en slechthorenden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.