Brief aan nabestaanden MH17 wijst uit dat justitie meer weet over vliegramp dan gemeld

20 december 2014 om 01:03
nl
Justitie heeft 'meer, maar dan ook veel meer bewijzen en informatie' over de ramp met vlucht MH17 verzameld dan tot nu toe naar buiten is gekomen. Zo zijn telefoongesprekken afgeluisterd en hebben getuigen uit het rampgebied beelden gestuurd en verklaringen afgelegd. Verder worden 5,5 miljard webpagina's onderzocht 'van onder andere blogs en forums en ook social media'.
Geschreven door

Dat schrijft hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke in een brief aan de nabestaanden. Bij de ramp in het oosten van Oekraïne kwamen 196 Nederlanders om het leven. Onder hen waren vijftig Brabanders.
Harde bewijzenWesterbeke schrijft dat er onderzoek wordt gedaan naar 'het mogelijk gebruikte wapensysteem BUK'. Zo'n onderzoek moet niet alleen duidelijk maken dat die raket is gebruikt om het vliegtuig neer te halen, maar moet daarnaast vaststellen 'dat er geen sprake kan zijn geweest van andere wapensystemen'.
Hij benadrukt dat justitie 'geen genoegen kan nemen met wat waarschijnlijk is of waar veel bewijsmateriaal naartoe wijst. Harde bewijzen moeten ook elk redelijk alternatief, elke mogelijkheid dat het anders is gegaan, kunnen uitsluiten'.
Metalen deeltjesWesterbeke gaat ook in op klachten dat er nog geen uitsluitsel over de toedracht is. "Mijn antwoord is dat justitie en politie het liefst vandaag of morgen uitsluitsel willen geven over de toedracht.'' Hij voegt er aan toe: "Veel berichtgeving in de media wijst in één richting: vlucht MH17 is neergehaald door een luchtdoelraket. We onderzoeken dat, maar kunnen onze ogen niet sluiten voor andere scenario's.''
Volgens Westerbeke zijn metalen deeltjes gevonden in de stoffelijke overschotten van enkele slachtoffers. Die deeltjes 'lijken niet overeen te komen met materiaal van het vliegtuig. Ze zouden dus afkomstig moeten zijn van een projectiel waarmee de MH17 is getroffen. Het onderzoek dat nodig is om meer duidelijkheid te verkrijgen is ingewikkeld en tijdrovend'.
Menselijke restenDe hoofdofficier schrijft verder dat het niet gemakkelijk is om de verantwoordelijken te vinden en dat het onderzoek waarschijnlijk ook het hele komende jaar zal duren. Tussen de wrakstukken van vlucht MH17 die op vliegbasis Gilze-Rijen zijn verzameld, zijn vorige week menselijke resten gevonden.
Lees alles over de ramp met de MH17 op omroepbrabant.nl/vliegramp.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.