Gemeente Oss veroordeeld voor discrimineren woonwagenbewoners na uitsterfbeleid: ‘Enorme opluchting’

20 december 2014 om 18:56
nl
De gemeente Oss heeft zich schuldig gemaakt aan het discrimineren van woonwagenbewoners. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens vrijdag uitgesproken in een zaak die werd aangespannen door woonwagenbewoonster Paula Bloemers. Zij woont op het woonwagenkamp aan de Neerveldstraat in Oss.
Geschreven door

De gemeente voert al maandenlang een uitsterfbeleid om zo doelbewust de woonwagenkampen in de regio Oss kleiner te maken. Dat is in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, blijkt nu. “We worden al jaren door de gemeente gediscrimineerd”, spreekt Bloemers felle taal. “Het is een enorme opluchting dat we eindelijk gelijk hebben gekregen. Dat doet ons heel veel.”
'Verboden onderscheid op grond van ras'Het uitsterfbeleid van de gemeente houdt in dat als er een plek op een woonwagenkamp leeg komt te staan, daar niemand anders mag wonen. De plek wordt 'vernietigd' en daarmee het kamp kleiner gemaakt. Volgens het rechtsorgaan is dat verboden en beoordeelt de gemeente de woonwagenbewoners op hun ras.
“Het college van burgemeester en wethouders van Oss maakt verboden onderscheid op grond van ras”, valt te lezen in de uitspraak. “Dit door beleid te voeren dat erop gericht is om woonwagenbewoners niet in aanmerking te laten komen voor een nieuwe/andere standplaats.”
'We staan nu sterk'Bloemers weet niet wat er nu gaat gebeuren. Uitspraken van het College voor de Rechten van de Mens zijn niet bindend en verplichten de gemeente Oss dus niet tot actie. “Maar je staat wel sterk met zo’n uitspraak. Als ik hiermee de rechtbank binnenstap, heb ik denk ik veel kans”, legt de woonwagenbewoonster uit.
Bloemers spande een zaak aan tegen de gemeente omdat zij vindt dat woonwagenbewoners in de regio Oss gediscrimineerd worden. Dat werd ook duidelijk in een uitzending van KRO Brandpunt. Ossenaar Henk Kersten moest na de dood van zijn moeder verplicht vertrekken uit het woonwagenkamp in zijn woonplaats.
Gemeente Oss niet bereikbaarDit vanwege het uitsterfbeleid dat de gemeente voert om doelbewust het woonwagenkamp kleiner te maken. Ook Kersten nam een advocaat in de arm die ging kijken of hij in het woonwagenkamp mocht blijven wonen. Die zaak loopt nog steeds.
De gemeente Oss was zaterdagavond niet bereikbaar voor commentaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.