Stuifmail zondag 21 december: verdronken rat, naaktslakken en uilen

21 december 2014 om 09:58
nl
Ieder weekend verlaat boswachter Frans Kapteijns eventjes de natuur om aan te schuiven bij Willem-Jan Joachems in de radiostudio. Daar beantwoordt hij lezersmail en praat hij over bijzondere fenomenen uit de natuur. In deze aflevering van Stuifmail gaat het onder meer over verdronken ratten, landnaaktslakken en uilen.
Geschreven door

Verdronken rat"De verdronken rat op de foto werd door de poes van iemand meegenomen en in de tuin gelegd. We weten niet waardoor de rat verdronk, maar waarschijnlijk door het snel stijgende water de afgelopen dagen. Daardoor werd het dier in zijn hol verrast."
"Zwarte ratten komen hier oorspronkelijk niet voor, maar zijn in de vroege middeleeuwen door de mens vanuit Zuid-Azië naar Europa gebracht."
Landnaaktslakken"Hier zie je een van de mooiste landnaaktslakken, namelijk de tijgerslak of de grote aardslag genoemd. Naaktslakken hebben zoals de naam aangeeft geen huisje, maar wel een inwendige schelp, die onder het mantelschild zit. Deze inwendige bescherming is bij de tijgerslak een plat, ovaal kalkplaatje."
"Tijgerslakken vind je vooral in de bossen, maar ook op andere dichtbegroeide plaatsen. De enorme eters zijn niet alleen te zien bij planten, maar ook bij voorraden van kelders. Ze eten onder andere honden- en kattenvoer, paddenstoelen en zelfs andere naaktslakken. Het zijn dus echte alleseters. Deze grote aardslak of tijgerslak kan overwinteren en dan twee tot drie jaar oud worden."
Ransuilen"Op de foto zie je duidelijk een uil zitten en als je goed kijkt, zie ook pluimpjes op de kop. Dan weet je dat het ransuilen zijn. Dat zijn de enige uilen die na de winter bij elkaar samenhokken in een boom."
"Overigens is deze foto al in september genomen en dat kan je zien, want de bladeren zitten nog volop aan de takken. September en oktober is de tijd dat de ransuilen weer een gezamenlijke roestplaats (slaapplaats) gaan zoeken. Daar blijven de uilen dan vaak de hele winter. Op deze plaatsen worden vanaf januari de eerste contacten gemaakt voor paarvorming."
Gedicht van Sabine Kars Stormvogelsmoegestredenwoeden we niet langer meerwe geven ons langzaam over
ik liefjouw woorden op een kieren de geur van roffelende hartenna de regen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!