Zes ton voor nieuw onderzoek naar Q-koorts in Nijmegen

21 december 2014 om 10:44
nl
Wetenschappers van het universiteitsziekenhuis Radboudumc in Nijmegen krijgen zes ton voor nieuwe studies naar de diagnose en behandeling van de Q-koorts. Deze infectieziekte stak voornamelijk de kop op in het oosten van Brabant. Het geld komt van de stichting Q-support, die de belangen van Q-koortspatiënten behartigt.
Geschreven door

Dat maakte de stichting zondag bekend. Die organisatie werd opgericht na een heftig debat in de Tweede Kamer over de ziekte en mag namens de overheid subsidie uitgeven voor onderzoek.
In totaal mag de stichting tien miljoen euro besteden, waarvan twee miljoen naar onderzoek moet gaan. Dit jaar dienden wetenschappers negen voorstellen in bij de stichting. De patiënten mochten die zelf beoordelen op zaken als relevantie.
Scan voor vaststellen ziekteDe onderzoekers van het Radboudumc gebruiken het geld om te kijken of er met een lichaamsscan kan worden vastgesteld of iemand chronische Q-koorts heeft. Ook doen ze onderzoek naar de oorzaak van chronische vermoeidheid na de ziekte. Ten slotte bestuderen ze de chronische ontwikkeling van Q-koorts jaren na een besmetting.
Q-support zal de rest van het geld dat is bedoeld voor onderzoek volgend jaar verder verdelen. Op termijn moeten zo de slachtoffers van Q-koorts beter worden geholpen. Ook in Oss vindt onderzoek plaats.
Grote uitbraak in BrabantDe Q-koortsbacterie kan vrijkomen bij bevallingen van geiten die de bacterie bij zich dragen. De Q-koortsepidemie begon in 2007 in Herpen. Dit jaar werd duidelijk dat veel mensen die ziek zijn geworden, woonden in de buurt van boerderijen met besmette mest.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.