Kans op witte kerst dit jaar verkeken, vooral regen tijdens de feestdagen - Omroep Brabant

Kans op witte kerst dit jaar verkeken, vooral regen tijdens de feestdagen

21 december 2014 om 11:52
nl
Jaarlijks klinkt er dolenthousiast 'let it snow' uit de speakers tijdens kerst. Maar dit jaar waarschijnlijk vergeefs, want het gaat namelijk regenen.
Geschreven door

Weeronline voorspelt zondag dat we vooral rekening moeten houden met een herfstachtige, groene kerst. Daarmee lijkt de langgekoesterde wens van velen toepasselijk als sneeuw voor de zon te verdwijnen.
Natte bedoeningWat staat ons dan wel te wachten, terwijl we bij de kerstboom zitten? Voor kerstavond ziet het er nog goed uit. Kerst begint droog en er zijn opklaringen.
Maar langzaamaan verandert kerst in een natte bedoening. Eerste kerstdag trekken vanuit het noordwesten buien over het land. Daar kan ook natte sneeuw bij zitten. Weerbureau Meteo Group heeft het daarnaast over hagel.
Tweede kerstdag lijkt ten slotte droog en koud te beginnen, maar in de loop van de dag neemt de bewolking toe. Later gaat het regenen.
Definitief geen witte kerstEn daarmee is de kans op een witte kerst voor dit jaar in ieder geval volledig verkeken, zegt Weeronline. "In 2010 beleefden we de laatste witte kerst met in het hele land 5 tot 20 centimeter sneeuw. In Limburg lag zelfs 30 centimeter."
Overigens is het idee dat er vaak sneeuw valt tijdens kerst een utopie. Sinds het begin van de metingen blijkt dat er gemiddeld in zeven procent van de gevallen een witte kerst is, aldus het weerbureau.
Het kan vriezen, het kan dooienKrijgen we dan helemaal geen sneeuw meer? Dat is wat Weeronline betreft nog erg onzeker. "Er is een vrij grote kans op kouder weer met van tijd tot tijd winterse neerslag en 's nachts temperaturen rond of onder het vriespunt."
Nog even 'Let it snow' zingen dus.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.