Video

'Wat zou ze trots zijn!' Zoë Swinkels uit Prinsenbeek postuum gekozen tot Brabander van het Jaar

21 december 2014 om 22:59
nl
De inmiddels overleden Zoë Swinkels uit Prinsenbeek is gekozen tot Brabander van het Jaar 2014. Commissaris van de Koning Wim van de Donk heeft dat tijdens een diner in Kasteel Heeswijk bekendgemaakt. Zoë stierf begin dit jaar, vijf jaar oud, aan een hersentumor.
Geschreven door

Haar laatste wens was geld inzamelen om ervoor te zorgen dat er in alle ziekenhuizen kinderpleisters komen. Na haar dood voeren haar ouders en zusje deze wens verder uit via de Stichting Zoë's Wens.
Emotioneel momentAlle kandidaten voor de titel Brabander van het Jaar 2014 waren bij het diner in Kasteel Heeswijk aanwezig. De ouders van Zoë, Marc Swinkels en Caroline Baay-Swinkels, namen het beeldje voor Zoë in ontvangst.
Dat was een emotioneel moment. Met tranen in de ogen en onder luid applaus van de andere kandidaten hield vader Marc een foto van Zoë omhoog. "Het is haar idee, haar  wens. Wij zorgen dat we het uitvoeren. Wat zou ze trots zijn." Caroline: "Dat heeft ze toch maar mooi voor elkaar."
'Ik wil niet zo'n saaie pleister'Zoë overleed begin dit jaar aan een hersentumor. Ze was vier toen bleek dat er een tumor in haar hersenstam zat. In de periode die volgde ging ze ziekenhuis in en ziekenhuis uit. Ze onderging 31 bestralingen, 4 hersenoperaties en bloedtransfusies.
Na iedere behandeling kreeg Zoë een witte pleister. En daar was ze niet blij mee. Caroline: “O, wat was ze dan chagrijnig. Dan zei ze: ik wil niet zo’n saaie pleister. De zuster tekende er dan een smiley op, maar dan vond ze het eigenlijk nog niks.”
Laatste wensHaar ouders namen daarom kinderpleisters mee naar het ziekenhuis. Dat vrolijkte Zoë na een zware behandeling een beetje op. Maar dat alleen zij zo'n mooie pleister kreeg, vond ze niet genoeg. Zoë’s laatste wens was om geld in te zamelen zodat er in alle kinderziekenhuizen kinderpleisters zouden komen.
Caroline: “Ze vroeg steeds of we al genoeg centjes hadden. Helaas ging de gezondheid van Zoë daarna snel achteruit en heeft ze niet meer mee kunnen maken dat wij heel veel centjes hebben opgehaald.”
Zoë overleed op 21 januari, vijf jaar oud. Haar ouders en zusje voeren haar laatste wens nu verder uit. En met succes want steeds meer ziekenhuizen schaffen kinderpleisters aan.
'Onuitwisbare bijdrage'De afgelopen twee weken kon er op de tien kandidaten voor de titel Brabander van het Jaar gestemd worden. Meer dan 2000 mensen brachten hun stem uit. Voor alle kandidaten kwamen stemmen binnen, maar de meeste stemmen gingen uiteindelijk dus naar Zoë.
Zo schreef iemand als motivatie bij zijn stem: "Omdat zij zelfs na haar dood een onuitwisbare bijdrage levert aan het genezingsproces van kinderen. Door de vrolijke kinderpleisters vergeten zieke kinderen een beetje de vervelende kant van het ziek zijn."
En een ander schreef: "Een mooi eerbetoon aan een klein meisje dat veel te vroeg is heengegaan, maar wel iets heeft betekend voor andere kinderen. Dat mag beloond worden."
Uitzending en bekendmakingOp zondag 21 december zendt Omroep Brabant vanaf 18.00 uur een uitgebreid programma uit rondom de bekendmaking en alle kandidaten. Dat programma wordt om het uur herhaald en is ook maandag nog de hele dag te zien. Op donderdag 1 januari wordt het programma overdag nogmaals uitgezonden.
Voor alle informatie over de kandidaten ga je naar Omroepbrabant.nl/brabandervanhetjaar

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.