Jongeren Veen krijgen van justitie 50.000 euro omdat ze onterecht zijn vastgezet voor oudjaarsrellen

22 december 2014 om 15:33
nl
De bijna honderd jongeren die vorig jaar in Veen werden opgepakt voor de oudjaarsrellen krijgen tweehonderd euro voor elke nacht die ze onterecht hebben vastgezeten. Dit stelt advocaat Erik Thomas die het merendeel van de jongeren vertegenwoordigt. De deal kan justitie in totaal bijna 50.000 euro kosten.
Geschreven door

Maximaal vijf verdachten komen voor de strafrechter. Tegen de rest heeft justitie te weinig bewijs. De ex-verdachten eisten een vergoeding voor de dagen dat zij vastzaten.
Tweehonderd euro is bijna het dubbele van het bedrag dat normaal wordt betaald wanneer iemand ten onrechte een nacht wordt vastgehouden. Als iedereen instemt met de regeling gaat de deal justitie bijna 50.000 euro kosten.
'Signaal afgeven'Advocaat Erik Thomas is tevreden met de vergoeding, zegt hij tegen Omroep Brabant. "Het is veel meer dan normaal. Overigens ook minder dan gevraagd. Ik had om 350 euro per nacht gevraagd. De verdediging wilde een signaal afgeven dat wat er die avond is gebeurd niet in de haak was."
99 procent van zijn cliënten is akkoord met de vergoeding, volgens de advocaat. "Zo kunnen we het netjes oplossen," zegt hij.
Maandag bijeenkomstJustitie wil nog niet op de vergoeding ingaan. Wel bevestigt justitie dat de ex-verdachten maandagavond een voorstel krijgen. In een sporthal in Wijk en Aalburg werd maandagavond een bijeenkomst gehouden waarvoor de ex-verdachten door justitie zijn uitgenodigd. Ongeveer de helft van de ex-verdachten, zo'n veertig mensen, waren aanwezig. Ze wilden vooral excuses horen en zijn benieuwd naar de details van de schadevergoeding. Advocaat Erik Thomas was ook van de partij.  [Tweet:body:https://twitter.com/KoenWijn/status/547094680207622144]In de bijeenkomst werd worden gesproken over de afgelopen en de komende jaarwisseling. Er is hier geen vertegenwoordiger van de gemeente bij aanwezig. Zij zeggen zich 'geen partij te voelen' in deze zaak. Het OM kwam maandagavond met een verklaring op de bijeenkomst.  [YouTube:body:http://youtu.be/KYduwhjOysM]Traditie in VeenHet is een traditie in Veen om rond de jaarwisseling autowrakken in brand te steken. Op oudjaarsdag vorig jaar keerde een menigte zich tegen de politie toen een autowrak in brand was gestoken. Agenten werden bekogeld met lege flessen en zwaar vuurwerk. [YouTube:body:http://youtu.be/dJo0hP-i1KY]De daders vluchtten een café in en alle honderd aanwezigen werden gearresteerd. Alle verdachten zaten tijdens oud en nieuw vast. Eerder bleek dat maximaal vijf verdachten zich voor de strafrechter moeten verantwoorden. Het is nog onduidelijk of de ex-verdachten akkoord gaan met de schadevergoeding.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.