Beaglebevrijders krijgen taakstraf, moeten schade vergoeden en bij de volgende keer een maand cel - Omroep Brabant

Beaglebevrijders krijgen taakstraf, moeten schade vergoeden en bij de volgende keer een maand cel

22 december 2014 om 14:40
nl
De vijf actievoerders die in april 2013 zes beagles weggehaald hebben bij een hondenfokkerij in Escharen zijn veroordeeld voor diefstal. Dat deden ze omdat de honden gebruikt werden voor dierproeven. De actievoerders hebben een taakstraf, geldboete en voorwaardelijke celstraf gekregen.
Geschreven door

De mannen uit Haarlem, Den Haag en Hoorn en de vrouwen uit Den Haag en België krijgen ieder een taakstraf van vijftig uur en een voorwaardelijke celstraf van één maand. Daarnaast moeten ze een schadevergoeding van 3000 euro betalen aan het bedrijf waar ze de beagles hebben gestolen.
Veel demonstrantenDe rechtszaak trok veel demonstranten. Volgens de verdachten was er sprake van een noodsituatie, omdat ze eerst hebben geprobeerd om op een legale manier (met handtekeningenacties en informatiestands) campagne hebben gevoerd tegen proeven op dieren.
Omdat dat niet snel genoeg ging zouden ze over hebben moeten gaan tot het stelen van de honden. Volgens de rechtbank betekent dat echter niet dat het gaat om een noodsituatie.
Op grond van innerlijke overtuigingOok het feit dat de verdachten zeggen dit gedaan te hebben op grond van een innerlijke overtuiging wordt verworpen door de rechtbank. “Dat zij het oneens zijn met de wet- en regelgeving rondom dierproeven, wil niet zeggen dat ze de strafwet mogen overtreden om aandacht te vragen voor het lot van de beagles.”
De rechter oordeelt dat het om een ernstig strafbaar feit gaat. De eigenaar van de honden heeft financiële schade opgelopen en de diefstal heeft bij hem geleid tot een onveilig gevoel. Wat wel weer in het voordeel van de actievoerders pleit, is dat ze zichzelf op de dag van de diefstal bij de politie hebben aangegeven.
Toch voorwaardelijke celstrafVerder hebben de actievoerders goed meegewerkt aan het onderzoek en hebben ze niet gehandeld uit persoonlijk belang of om geld te verdienen, oordeelt de rechtbank. Toch is er een voorwaardelijke celstraf opgelegd, om te zorgen dat de actievoerders niet nog eens een bevrijdingsactie uitvoeren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.