Vrouwenvoetbalcompetitie BeNe League na dit seizoen opgeheven: Nederland alleen verder

22 december 2014 om 15:04
nl
De stekker gaat uit de vrouwenvoetbalcompetitie van Nederland en België, de BeNe League. De KNVB en een aantal Nederlandse club zijn in gesprek over een nieuwe Nederlandse vrouwencompetitie zonder de Belgen. Het lopende seizoen wordt nog afgemaakt.
Geschreven door

De Nederlandse en Belgische voetbalbond zitten nog met elkaar om tafel om te kijken of de samenwerking na drie jaar op een andere manier verder kan. ''Er is financieel en sportief onvoldoende perspectief voor de Nederlandse clubs om de BeNe League voort te zetten'', meldt de KNVB.
Binnenkort meer duidelijkheidVoor 1 maart willen de KNVB en de Nederlandse clubs de plannen voor een volledige Nederlandse competitie uitgewerkt hebben. De bedoeling is dat de competitie dan in ieder geval acht clubs telt.
Op dit moment spelen zeven Nederlandse teams in de BeNe League. Voor komend seizoen moet er dus nog een team aan toegevoegd worden. Dat seizoen wordt gezien als een noodoplossing.
Naar twaalf clubsUiteindelijk moet de competitie uit twaalf Nederlandse vrouwenteams gaan bestaan. ''Het vrouwenvoetbal zit in de lift en prestaties als die van Oranje onder 19 en het Nederlands vrouwenelftal dragen bij aan het enthousiasme. Net als het EK 2017 dat we onlangs naar Nederland haalden'', zegt directeur amateurvoetbal Hans Spierings van de KNVB.
De KNVB hoopt dat hierdoor het animo van andere clubs in Nederland toeneemt. ''Mede door deze positieve ontwikkelingen geloven wij dat er meer clubs geïnteresseerd raken om op het hoogste Nederlandse niveau uit te komen.''
PSV/FC Eindhoven positiefPSV/FC Eindhoven is de enige Brabantse club die meedoet aan de BenE League. De damesploeg stapte in het seizoen 2012/2013 in het vrouwenvoetbal toen de BeNe League werd opgericht.
Bij het team staan ze niet onwelwillend tegenover de plannen van de KNVB. ''Het vrouwenvoetbal zit in de lift. In Nederland zijn meer financiële middelen dan in België. Ook denken wij dat de wedstrijden meer aanspreken voor het publiek als Nederlandse clubs tegen elkaar spelen. Een competitie met alleen Nederlandse vrouwenteams lijkt ons ook sterker dan de BeNe League nu'', zegt de woordvoerder van PSV.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.