‘Cobra 6 is levensgevaarlijk stuk vuurwerk’, zegt politie na ongeluk met 11-jarige jongen in Breda

22 december 2014 om 18:24 • Aangepast 21 november 2020 om 20:55
nl
Het is al vaak gezegd, maar toch herhaalt de politiewoordvoerder het nog een keer. “We zijn allemaal stoer geweest vroeger, maar dit is gewoon een levensgevaarlijk stuk vuurwerk.” Hij heeft het over de illegale Cobra 6 2G. Waarschijnlijk is het zo’n stuk vuurwerk dat vanmiddag ontplofte in de hand van een 11-jarige jongen in Breda.
Profielfoto van
Geschreven door

Het gevaarlijke van dit illegale vuurwerk is dat het niet altijd ontploft als de lont opgebrand is. “De kinderen in Breda hebben waarschijnlijk de bovenkant van het vuurwerk eraf gehaald en er een stuk papier in gestopt. Dat hebben ze aangestoken, waarna het direct ontplofte”, vertelt de politie.
De Cobra 6 2G is nog gevaarlijker en instabieler dan andere Cobra’s of ander illegaal vuurwerk. Bij ongeveer één op de vijf exemplaren van de dertig onderzochte Cobra’s van het type 6 2G stopte de lont met branden net voor de dop.
Waar komt het vandaan?De politie wil voornamelijk weten waar dit soort vuurwerk vandaan komt. “Als je kijkt naar wat er vanmiddag in Breda is gebeurd dan willen we die jongen niet vervolgen, dat kan ook helemaal niet. Maar we zijn wel heel erg benieuwd naar wie dit aan hem heeft verkocht of verstrekt. Zulke mensen zouden beter moeten weten. En daar willen we wel hard tegen handelen.”

Wachten op privacy instellingen...

Illegaal vuurwerkDe Cobra 6 is illegaal, net als veel andere extreem harde knallers. “Het is niet getest of gekeurd", waarschuwde de politie al eerder. "Het kan sneller of onverwacht afgaan, waardoor mensen niet op tijd weg kunnen komen. Of het bevat flitskruit, dat zorgt dat de explosie veel harder kan zijn.”
De politie neemt regelmatig illegaal vuurwerk in beslag. Maandagmiddag gebeurde dat nog in Bakel. De afgelopen weken waren er ook grote vondsten in Raamsdonksveer (1360 kilo) en Rosmalen (600 kilo).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.