Video

'Hij had de aansteker in het kruit gestopt', zeggen vrienden van vuurwerkslachtoffer (11) Breda

22 december 2014 om 19:46
nl
De schrik is groot in de Scheldestraat in Breda. Een 11-jarige jongen raakte daar maandagmiddag zwaargewond toen een Cobra, een illegaal stuk vuurwerk, in zijn hand ontplofte. "Hij had niet het lont aangestoken maar het kruit. Hij had de aansteker in het kruit gestopt", zegt een van de jongens die erbij was toen de Cobra ontplofte.
Geschreven door

Onze verslaggever sprak met een groep jongens in de wijk. "Hij ging een cobra afsteken en dat ging niet goed", zegt een van hen. "De cobra klapte in zijn handen.”
'Helft eruit gehaald'Volgens de politie heeft de jongen waarschijnlijk het dopje van het stuk vuurwerk afgehaald en er een stuk papier in gedaan. Dat heeft de jongen aangestoken en toen ging het vuurwerk meteen af. Op de beelden is de enorme knal te zien. Na de knal strompelt de jongen naar een vriend. Vervolgens rennen de jongens weg.
"De helft van de cobra heeft hij eruit gehaald. Anders was het veel erger geweest", vertelt een van de jongens uit de buurt. "Hij heeft drie keer geprobeerd de cobra af te steken.”    
'Je zag zijn bloed liggen'"Droom ik, droom ik. Is dit echt?", zei het slachtoffer vlak na het ongeluk aldus een van de jongens. “Zijn jas was gescheurd en je zag zijn bloed liggen en een vingertop.” Volgens de omstanders was de ontplofte Cobra van de oom van het jongetje. Die oom heeft tegen de politie verklaard dat hij het stuk vuurwerk op straat had gevonden.
Bij de jongens in de buurt zit de schrik er goed in. “Ik heb wat last van mijn oor. Ik heb veel geluk gehad", zegt een van hen. "Het is niet leuk wat hier is gebeurd. Ik ga in ieder geval veilig oud en nieuw vieren...”
'Gat in z'n lies'Priscilla Stassar, die in de straat woont, hoorde de klap en daarna veel gegil en ging kijken. "Ik ben ernaartoe gegaan en ik probeerde de ziekenwagen te bellen maar kreeg het niet voor elkaar omdat ik in shock was." Ze nam daarna de gewonde jongen mee naar haar huis en belde daar de ambulance.
"Hij bleef maar klagen over nog meer pijn. Toen ik vroeg waar, deed hij zijn broek omlaag. Aan de rechterkant bij zijn lies zat een gat, zo groot dat je je duim erin kunt doen." Ze gaf het door aan de hulpdienst die haar zus aan de lijn had en die zei dat ze de jongen onder de douche moest zetten, omdat het een brandwond is. Dat deed ik en toen kwam de ambulance en die hebben het overgenomen. Hij was echt zwaargewond. Dit is iets waar ik zelf nog last van ga krijgen, zo erg was het."
Zwaargewond naar het ziekenhuisHet 11-jarige slachtoffer is met de ambulance naar het Amphia Ziekenhuis gebracht. "Het was een heel akelig ongeval”, zegt politiewoordvoerder Willem van Hooijdonk.
"Misschien is zijn hand nog te redden en hopelijk krijgen we de komende dagen niet nog meer van zulke meldingen.”
Politie waarschuwt: dit is levensgevaarlijkDe politie waarschuwt maandag nogmaals voor de gevaren van illegaal vuurwerk en specifiek voor de Cobra 6 2G. "We zijn allemaal stoer geweest vroeger, maar dit is gewoon een levensgevaarlijk stuk vuurwerk.”
De Cobra 6 2G is nog gevaarlijker en instabieler dan andere Cobra’s of ander illegaal vuurwerk. Bij ongeveer één op de vijf exemplaren van de dertig onderzochte Cobra’s van het type 6 2G stopte de lont met branden net voor de dop.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.