Deel van Brabantse ziekenhuizen schrapt banen door strenger inkoopbeleid zorgverzekeraars

22 december 2014 om 21:19
nl
Landelijke ontwikkelingen zoals het strengere inkoopbeleid van zorgverzekeraars, zorgen niet bij alle Brabantse ziekenhuizen voor banenverlies. Bij enkele ziekenhuizen verdwijnen wel banen via natuurlijk verloop, maar dit gaat niet om grote aantallen. Dit blijkt uit een rondgang langs Brabantse ziekenhuizen.
Geschreven door

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven schrapt in 2015 150 van de 2750 banen. Dat maakte het ziekenhuis afgelopen weekend bekend. Ook hier wordt het personeelsbestand via natuurlijk verloop teruggebracht. Mensen die bijvoorbeeld met pensioen gaan of zelf ander werk hebben gevonden, worden dan niet vervangen. Het gaat dus niet om gedwongen ontslagen.
'Moeizame onderhandelingen'Bij het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond verdwijnen volgend jaar vijftien voltijdsbanen via natuurlijk verloop. “Dit komt door de steeds moeizamere onderhandelingen met zorgverzekeraars”, laat een woordvoerder weten.
Het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal en het Lievensberg in Bergen op Zoom laten in een gezamenlijke reactie weten ook te worden geconfronteerd met de landelijke ontwikkelingen. Beide ziekenhuizen, die in de toekomst gaan fuseren, zijn hier ‘al meerdere jaren op aan het voorsorteren’. Met natuurlijke verloop is het personeelsbestand van de ziekenhuizen de afgelopen jaren met 150 voltijdsbanen teruggebracht.
Het komende jaar verliezen de twee ziekenhuizen op een totaal van 1900 voltijdsbanen 27 voltijdsbanen. Ook komt tot stand door natuurlijk verloop.
Niet aan de ordeHet MMC in Veldhoven laat weten dat deze ontwikkeling ‘momenteel niet aan de orde is’ bij het ziekenhuis. Ook bij het Amphia Ziekenhuis in Breda ‘spelen dit soort maatregelen niet’ en datzelfde geldt voor het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer en het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. “De ontwikkelingen zijn geen aanleiding om mensen te ontslaan”, zegt een woordvoerder.
Een woordvoerder van het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg laat in een reactie weten dat het inkoopbeleid van zorgverzekeraars ‘wel problemen oplevert’, maar ‘op dit moment niet tot ontslagen leidt’. “Er is nog niets over te zeggen, maar misschien is het over een halfjaar wel anders.”
Ziekenhuis Bernhoven in Uden had maandag nog niet gereageerd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.