Video

Veen aanvaardt excuses justitie: meeste gedupeerden gaan akkoord met schadevergoeding

22 december 2014 om 21:59 • Aangepast 21 november 2020 om 20:55
nl
Excuses waren er voor de jongeren die massaal waren opgepakt tijdens de afgelopen jaarwisseling in Veen. Hoofdofficier van justitie Charles van der Voort betuigde maandagavond spijt tijdens een besloten informatieavond in Sporthal MFC d'Alburcht in Wijk en Aalburg.
Profielfoto van
Geschreven door

Ongeveer zestig mensen bezochten de informatieavond van het Openbaar Ministerie (OM). Daarin heeft het OM fouten toegegeven en 88 ex-verdachten compensatie aangeboden voor de tijd dat zij ten onrechte in voorlopige hechtenis hebben gezeten.
Zij krijgen van het OM 200 euro voor elke nacht dat ze onterecht in de cel zaten. De meeste gedupeerden zeiden daarmee akkoord te gaan.
Compensatie aangebodenVerdachten waarvan hun zaak is geseponeerd, hebben recht op een vergoeding van de dag of dagen die ze in voorlopige hechtenis hebben doorgebracht. Hoofdofficier van justitie Charles van der Voort heeft uitgelegd dat in de hoogte van de vergoeding, in totaal bijna 50.000 euro, rekening is gehouden met de grote impact en de onzekerheid die aanhoudingen en de lange onderzoekstijd met zich meebracht.

Wachten op privacy instellingen...

'Blij met de regeling'De 20-jarige Desiree zei na afloop van de bijeenkomst net als vele gedupeerden in te stemmen met de schaderegeling. "Ik ben er blij mee", zei de vrouw die vorig jaar drie dagen ten onrechte heeft vastgezeten.
Haar plaatsgenoot Johan Vos vindt dat de gedupeerden het geld niet zelf moeten houden. Hij heeft op Facebook voorgesteld het geld namens de jongeren van Veen aan een goed doel te schenken.
'Niet weer rellen bij jaarwisseling'In deze bijeenkomst is niet alleen teruggekeken naar het afgelopen jaar, maar ook vooruitgekeken naar de naderende jaarwisseling. Van der Voort heeft de aanwezigen in Aalburg duidelijk gemaakt dat een herhaling van de rellen niet aan de orde kan zijn. Volgens de hoofdofficier zou het in brand steken van een autowrak in een weiland een alternatief kunnen zijn voor de gebruikelijke brandstichting op een kruispunt in Veen
Burgemeester Fons Naterop laat in een reactie weten blij te zijn met de overeenstemming die er is bereikt tussen het Openbaar Ministerie en de betrokkenen die vorig jaar in de nacht van 30 en 31 december in Veen zijn gearresteerd. “Nu is er duidelijkheid voor allemaal gekomen en kunnen we met elkaar vooruit gaan kijken. Ik hoop dat deze positieve ontwikkeling mede leidt tot een rustige aanloop naar oud en nieuw en een gezellige feestelijke jaarwisseling in Veen.”
OM heeft inlevingsvermogen getoondIn oktober zei Naterop nog het spijtig te vinden dat de onduidelijkheid te lang boven het hoofd van de betrokkenen bleef hangen. "Het OM heeft nu tekst en uitleg gegeven aan betrokkenen", aldus Naterop. Volgens hem heeft het OM daarmee inlevingsvermogen getoond.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.