Dertig meter hoge Sagrada Família van ijs: Eindhovense studenten staan voor nieuwe uitdaging

23 december 2014 om 09:27
nl
Vijftig studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) reizen op 28 december af naar Finland om daar de beroemde Sagrada Família na te bouwen van ijs. Na een jaar geleden de grootste ijskoepel ter wereld in Finland te hebben gebouwd, beginnen de studenten nu aan een nieuwe uitdaging.
Geschreven door

Een imposant bouwwerk wordt het zeker in Finland. De ijskerk wordt volgens projectleider Arno Pronk namelijk net zo hoog als een flatgebouw van tien verdiepingen. Op 17 januari wordt het hoogste punt bereikt. Het bouwwerk van dertig meter hoog moet op 24 januari klaar zijn.
Mix van sneeuw, water en zaagselDe ‘Eindhovense’ Sagrada Família  wordt gebouwd van een mix van sneeuw, water en zaagsel. Door het zaagsel is dit ijs drie keer zo sterk als normaal ijs. De studenten willen met de bouw van de ijskerk laten zien dat dit materiaal prima geschikt is voor het bouwen van tijdelijke constructies.
'Prachtig icoon'De studenten hadden volgens Pronk ook voor een nog grotere koepel kunnen gaan. “Maar de Sagrada Família is constructief een veel grotere uitdaging. En het is een prachtig icoon”, legt hij de keuze voor de beroemde basiliek in Barcelona uit.'The making' van de ijskoepel die de studenten van de TU/e een jaar geleden in Finland bouwden, is hier te zien:[YouTube:body:http://youtu.be/hN7KYG3q354]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.