Jihadverdachten in gevangenis Vught in hongerstaking tegen het strenge regime

23 december 2014 om 16:43
nl
Vier mannen die verdacht worden van jihadisme zijn dinsdagmiddag in hongerstaking gegaan. De verdachten zitten vast op de terrorismeafdeling van de EBI in Vught en zijn het niet eens met het strenge regime in de gevangenis. Dat meldt advocaat André Seebregts.
Geschreven door

Het gaat om de van ronselen voor de jihad verdachte Azzedine C. (alias Abou Moussa) uit Den Haag, Hardi N. en Adil C. uit Arnhem en Amsterdammer Mohammed B. Volgens Seebregts is daarmee de hele afdeling in hongerstaking. Seebregts is advocaat van verdachte Azzedine C. uit Den Haag, die ronselde voor de jihad. "Ze zijn het niet eens met het strenge regime en vinden het onterecht."
VisiterenDe vier zijn het niet eens met het strenge regime waaronder ze vastzitten. Zo worden ze apart gehouden van elkaar en worden ze gevisiteerd als ze bezoek hebben gehad.
Een van de dingen waar de gevangenen het niet mee eens zijn, is het visiteren, waarbij gevangenen tussen de billen worden onderzocht op verdachte zaken. C. ging al eerder in hongerstaking. Dat leidde toen tot een compromis.
Overleg met de directieVolgens Seebregts is er overleg geweest met de directie en is er al aan een deel van hun eisen tegemoetgekomen. Zo mogen de verdachten sinds zondag samen recreëren en is toegezegd dat ze het vrijdaggebed gezamenlijk mogen doen.
Maar volgens de advocaat willen de verdachten ook een onderbouwing waarom ze als zo'n groot gevaar worden gezien dat ze op de strenge terroristenafdeling moeten zitten. Ook hebben de vier ook behoefte aan meer psychologische ondersteuning.
KlachtenDe speciale terrorismeafdeling van de gevangenis van Vught is in september van dit jaar heropend om terreurverdachten en teruggekeerde Syriëgangers op te vangen.
Een woordvoerder van het ministerie van justitie geeft aan dat het regime gemaakt is om ronselen te voorkomen. "Het regime is zoals het is. We houden de situatie in de gaten en er is een protocol als het serieuze vormen gaat aannemen."    

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.