Politie draagt videocamera's tijdens jaarwisseling in Veen

23 december 2014 om 15:09
nl
Een aantal politieagenten dat tijdens oud en nieuw aan het werk is in Veen, wordt uitgerust met een videocamera. Met deze zogenoemde ‘bodycams’ kunnen eventuele raddraaiers worden gefilmd. De beelden zullen door politie en justitie worden gebruikt bij de strafvervolging.
Geschreven door

Volgens politiewoordvoerder Jiske van Pelt gaat het om ‘enkele collega’s’. Exacte aantallen worden niet bekendgemaakt. De politie benadrukt dat ook agenten in andere Brabantse plaatsen tijdens de jaarwisseling camera’s zullen dragen.
“De beelden die daarmee worden gebruikt, worden zeker gebruikt bij eventuele strafvervolging”, zo voegt het justitie daar nog aan toe. “Los daarvan bespaart het de politie veel schrijfwerk. In plaats van het beschrijven van elke verdachte kan hiermee in het proces-verbaal verwezen worden naar een tijdcode.”
Onterechte aanhoudingenHet gebruik van de bodycams hangt samen met de roerige jaarwisselingen in Veen, waar het een traditie is om autowrakken in brand te steken. Op oudejaarsdag vorig jaar keerde een menigte zich tegen de politie. Agenten werden bekogeld met lege flessen en zwaar vuurwerk.
De politie pakte toen een kleine honderd jongeren op. Veelal onterecht: maximaal vijf van hen komen nog voor de rechter. Het Openbaar Ministerie bood maandagavond excuses aan voor de aanhoudingen.
Zo gebruikt de politie Amsterdam de bodycam:[YouTube:body:http://youtu.be/BhNw8IewR7I]
Zo nam de politie Rotterdam een aanhouding op: [YouTube:body:http://youtu.be/ESVJmUM_cGU]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.