Het is staatssecretaris Van Rijn menens: gemeenten moeten naleven alcoholwet beter controleren

23 december 2014 om 16:42
nl
Het is cruciaal dat alle gemeenten doen wat de wet voorschrijft. Staatssecretaris Martin van Rijn zegt dit als reactie op het onderzoek van Omroep Brabant, waaruit bleek dat lang niet alle gemeenten in Brabant de naleving van de alcoholwet controleren.
Geschreven door

Door deze wet mogen jongeren onder de achttien vanaf 1 januari dit jaar geen alcohol drinken. Van Rijn vindt dat gemeenten passende maatregelen kunnen én moeten treffen wanneer verstrekkers zich niet aan de wet houden.
'Niet aarzelen'Hij doelt onder meer op het opleggen van boetes. Van Rijn vindt dat gemeenten niet moeten aarzelen. Naar aanleiding van een onderzoek van zijn ministerie, deze zomer, zei hij dat de grens niet voor niets is getrokken.
“Het is ontzettend slecht voor jongeren wanneer zij voor hun achttiende alcohol drinken." Gemeenten moeten een tandje bijzetten. Gelet op het feit dat de wettelijke taak van de toezichthouder nu ongeveer twee jaar bij gemeenten is neergelegd, roep ik hen op alle handhavingsinstrumenten in te zetten.”
Gemeenten meer herstellenDe bewindsman had al aangekondigd dat zijn ministerie opnieuw onderzoek gaat doen naar de preventie- en handhavingsplannen van gemeenten op dit gebied. Dit vindt begin volgend jaar plaats.
Van Rijn wil aan de hand van de resultaten met alle betrokken partijen om de tafel. Indien nodig wordt er dan gewerkt aan een actieplan hoe gemeenten meer te kunnen stimuleren hun verantwoordelijkheid te nemen.
Niet meer de zuipschuiten van EuropaOverigens is Van Rijn niet bepaald pessimistisch. Volgens hem heeft een recente studie aangetoond dat ‘onze jongeren’ niet meer de zuipschuiten van Europa zijn. “Maar”, voegt hij er veelbetekenend aan toe, “die trend moeten we wel vasthouden, met zijn allen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.