Video

Zwemlab Tongelreep start in 2015 met 3D-onderwateranalyse voor zwemmers en verkeersslachtoffers

23 december 2014 om 20:39 • Aangepast 24 april 2020 om 21:40
nl
Het Innosportlab Tongelreep Eindhoven start volgend jaar als eerste zwemlab in de wereld met 3D-analyse van topzwemmers. Het huidige camerasysteem dat zwemmers al van de zijkant en van de bovenkant kan volgen, krijgt een uitbreiding in de bodem van het trainingsbad in de Tongelreep. Het is de bedoeling dat de 3D-onderwateranalyse ook ingezet gaat worden bij de revalidatie van verkeersslachtoffers.
Geschreven door

Voor de aanleg van volgcamera's in en op de bodem van het 50-meterbad in de Tongelreep hoeft er echter niets gesloopt te worden. Op de bodem komt nog een bodem. De ruimte tussen de vaste en de dubbele bodem zal worden vol gestopt met hightech camera's om topzwemmers ook vanaf de bodem te kunnen volgen.
Wereldprimeur "3D-analyses worden elders in de wereld al min of meer gedaan", zegt Roald van der Vliet van het zwemlab. "Maar dan gaan duikers heel moeizaam camera's op een zwembadbodem zetten. Wij willen het hier in één keer goed doen. Met één druk op de knop een heel systeem in werking kunnen zetten. Wereldwijd zullen we dan de eerste en vooralsnog de enige zijn."
De mogelijkheden voor atleten en trainers in het Eindhovense topzwemmen zullen op analytisch gebied ongekend zijn. Elke vinger, hand, knie die verkeerd staat of een zwemslag die afwijkt van de ideale zwemslag wordt gezien. Trainers kunnen daar direct op anticiperen.
Belangrijke ondersteuning bij revalidatieVan der Vliet benadrukt dat de nieuwe 3D-analysetechniek bijvoorbeeld ook ingezet gaat worden bij mensen die door een verkeersongeluk tijdelijk niet meer kunnen lopen of moeilijk lopen. "Bij een revalidatie kunnen we met diezelfde techniek die we gebruiken om zwemmers technisch perfect te krijgen, ook proberen om mensen letterlijk weer op de been te krijgen."
De techniek wordt bij topzwemmers op dezelfde manier ingezet als bij revaliderende verkeersslachtoffers. "Ieder stapje, iedere vooruitgang kunnen we uit alle hoeken analyseren en direct communiceren met de patiënt. Die op zijn beurt kan proberen om zijn voet en/of been misschien weer net iets anders neer te zetten."
Investering van enkele tonnenDe aanleg van de dubbele bodem in het trainingsbad van de Tongelreep is waarschijnlijk een investering van enkele tonnen. Van der Vliet denkt dat medio 2015 met de aanleg kan worden gestart.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.