VID: filedruk neemt toe op Brabantse snelwegen,10 trajecten bij de drukste 25 van 2014

24 december 2014 om 14:33
nl
Sinds 2007 daalde de filedruk in Nederland, maar dat is afgelopen. In 2014 stond er landelijk bijna evenveel file als vorig jaar en in Brabant nam de verkeersdrukte zelfs toe. Tien Brabantse trajecten horen bij de drukste 25 van Nederland, meldt de Verkeersinformatiedienst.
Geschreven door

Het drukste traject in Brabant staat op nummer 6 in de lijst. De A16 van Breda richting Rotterdam is negen procent drukker dan vorig jaar. Ook de andere kant op richting Breda nam de drukte toe met bijna dertig procent.
A58 veel drukker dan vorig jaarVerder valt in erg negatieve zin de A58 van Breda richting Tilburg op. Daar is het ruim 76 procent drukker geworden ten opzichte van vorig jaar. Dat traject is de hekkensluiter van de lijst en staat op 25. Iets drukker is het op de A58 van Tilburg richting Eindhoven. Die route staat op plek 24.
Verder staat ook de A2 van Utrecht naar Den Bosch en van Eindhoven naar Maastricht in de lijst. Iets beter gaat het op de A27 van Gorinchem naar Breda. Het traject staat nog steeds in de top 25, maar zakte een paar plaatsen omdat het iets minder druk is geworden op die weg.
KilometerminutenBij het samenstellen van de lijst berekent de VID het aantal kilometers van een file en vermenigvuldigt dat met het aantal minuten dat een file duurt. De uitkomst van die rekensom noemen verkeersinformatiediensten het aantal kilometerminuten en op basis daarvan worden dit soort lijsten samengesteld.
In de eerste helft van 2014 was het volgens de VID rustiger dan vorig jaar, maar in de tweede helft juist drukker. Vooral de drukkere herfstmaanden in vergelijking met 2013 zijn opvallend omdat het in de maanden september tot en met november droger was dan in dezelfde periode een jaar eerder.
Een verklaring waarom het in Brabant, bijvoorbeeld op de A58, zoveel drukker is geworden, kan de VID niet geven.
Verbrokkelde filesDat de trajecten in Brabant over het algemeen niet heel hoog in de lijst staan, heeft er volgens een woordvoerder mee te maken dat er in Brabant veel verbrokkelde files staan. "Die zijn over het algemeen wat minder lang en lossen relatief wat sneller op dan bijvoorbeeld in de Randstad."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.