Behandeling van zaak Nicole van den Hurk kan verder, wrakingsverzoek advocaat verdachte afgewezen

24 december 2014 om 14:55
nl
De zaak tegen de verdachte van de gewelddadige dood en verkrachting van Nicole van den Hurk uit Eindhoven krijgt geen nieuwe rechters. Job Knoester, de advocaat van Jos de G. uit Helmond, diende vergeefs een wrakingsverzoek in.
Geschreven door

De raadsman vroeg begin deze maand om andere rechters, omdat ze volgens hem vooringenomen en partijdig waren. De wrakingskamer bij de rechtbank in Den Bosch is het hiermee niet eens.
OpluchtingVoor Nicole’s nabestaanden is het besluit een opluchting, omdat het meisje bijna twintig jaar dood is en nog steeds niemand veroordeeld is. Het is niet bekend wanneer de zaak wordt voortgezet.
'Onbegrijpelijke beslissing'Knoesters verzoek was ingegeven door de beslissing van de rechtbank om niet alle oude dossiers over het onderzoek naar de dood van het meisje vrij te geven. Knoester noemde dit tijdens een pro-formazitting eind september een onbegrijpelijke beslissing.
De wrakingskamer stelt dat een gerechtelijke beslissing die slecht valt bij de verdediging, niet hoeft te duiden op enige partijdigheid. De rechters hebben hun standpunten steeds juridisch inhoudelijk gemotiveerd, zo klinkt het in de toelichting op het afwijzen van het wrakingsverzoek.
'Seks met oudere en meer personen'Volgens Knoester heeft Nicole voor haar dood seks gehad met oudere mannen. Ook was ze niet monogaam, is ze mogelijk misbruikt en was ze mogelijk zelfs zwanger.
Knoester is dan ook van mening dat er meer potentiële verdachten en andere motieven voor de gewelddadige dood zijn. Bovendien bestaat de kans dat er vrijwillig contact is geweest tussen Nicole en de dader.
Het meisje was vijftien toen ze op 6 oktober 1995 verdween. Ze reed ‘s morgens op de fiets naar een supermarkt waar ze een bijbaantje had. Ruim een maand later werd ze dood gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop.
Jos de G. ontkent betrokkenheidJos de G., een 47-jarige tbs’er, zit sinds januari vast vanwege mogelijke betrokkenheid. Zijn DNA vertoont overeenkomsten met sporen die destijds op het lichaam van het meisje zijn gevonden. Hij ontkent dat hij betrokken is geweest bij haar dood. 
Lees alles over de moord op Nicole van den Hurk op onze speciale themapagina www.omroepbrabant.nl/nicolevandenhurk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.