Tips voor mensen die opzien tegen de kerstverplichtingen: 'Blijf vooral goed praten'

24 december 2014 om 18:25 • Aangepast 21 november 2020 om 20:53
nl
Voor veel mensen is Kerstmis een heel erg leuk feest. Maar er zijn ook veel mensen die minder zin hebben in de jaarlijks terugkerende feestdagen. Bijvoorbeeld door de familiediners die gezien worden als ‘moetjes’ of door die ene zwager waaraan men zich zo ergert. Of mensen voelen zich eenzaam, of zijn net gescheiden.
Profielfoto van
Geschreven door

Voor sommige Brabanders is kerst dus best een lastige periode. “De groep die er het meest tegenop ziet is vaak heel erg eenzaam. Zij kunnen nergens heen, dat is best triest”, zegt Nellie Timmermans van de Kamp, familietherapeut in Veghel.

Wachten op privacy instellingen...

Tips voor KerstmisMaar er zijn ook een hoop mensen die simpelweg opzien tegen de ‘semi-verplichte’ familiebezoeken. Voor hen heeft Timmermans van de Kamp een aantal tips. “Kerst lijkt wat Amerikaanser te worden. Het moet allemaal maar geweldig zijn. Dan kan het zwaar tegenvallen.”

  • Denk van tevoren goed na over wat je wel of niet wil doen tijdens de kerst. Een goede voorbereiding is het halve werk.
  • Pas op met je verwachtingen. Als die te hoog gespannen zijn, vallen ze vaak tegen en wordt kerst een stuk vervelender.
  • Als je iets hebt afgesproken: ga dan ook. Als je op het laatste moment afzegt zal je het nog jarenlang horen. Daarnaast leidt het soms tot grote conflicten.
  • Als je ergens heen gaat en je hebt twijfels over de sfeer: stem dan met de gastvrouw af waar je kan zitten en zoek een plekje naast iemand waarmee je het goed kan vinden.
  • Bedenk alvast een paar ‘veilige onderwerpen’. Dingen die oppervlakkig of grappig zijn, zodat je weet dat het geen discussies oplevert.
  • Ga na het eten een gezelschapsspelletje doen. Tenzij je een familielid hebt dat per se wil winnen of niet tegen zijn verlies kan, dan is dat misschien een minder goed idee.
  • Blijf altijd praten met je familie. Zorg dat er geen dingen verzwegen worden.

'Blijf ook praten als je gescheiden bent'Timmermans van de Kamp merkt op dat er buiten mensen die ‘weinig zin’ hebben in kerst nog meer groepen mensen zijn waarvoor het een lastig feest kan zijn. “Er zijn veel mensen die gescheiden zijn. Als je kinderen hebt moet je goed met je ex-partner overleggen over wie wanneer de kinderen ‘heeft’. Zorg dat je geen ruzie maakt tijdens kerst, dat is belangrijk voor de kinderen”, adviseert zij.
“En als je al een nieuwe partner hebt, overleg dan ook met bijvoorbeeld je familie of die persoon al mee kan komen. Soms is men daar nog niet aan toe. Voor alles geldt dat als je het van tevoren overlegt er meer kan dan als je het niet doet.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.